250 millió gyermek menyasszony

700 milliónál több nő kötött házasságot úgy, hogy őt meg sem kérdezték. Közülük 250 millióan még 15 évesek sem voltak. Erről számolt be a UNICEF jelentése, melyet a Lány csúcson (Girl Summit) ismertettek Londonban.

 

 

 

 

A nő saját akaratát még ma sem veszik figyelembe Afrika és Ázsia sok országában, ahol a házasság elrendezése a szülők, illetve a falufőnök dolga. Ha a nő ellenkezik, akkor gyakran a becsületbeli gyilkosság következik. Pakisztánban nemrég egy 23 éves nő máshoz ment férjhez, mint akit a család számára kijelölt. Saját apja és testvérei verték agyon a bíróság épületében, Lahore városában. Csak Pakisztánban évente többszáz ilyen becsületbeli gyilkosság történik.

Afrikában és a Közel-Keleten még mindig szokás a lányok szexuális csonkítása. 29 államban ez ma is hétköznapi gyakorlat. A lányok többségét alávetik a kínos műtétnek anélkül, hogy megkérdeznék őket erről. Több mint 130 millió olyan nő él a Földön, akinek kivágták a csiklóját. Afrika sok országában és a Közel-Keleten úgy tartják: amelyik lánynak nem vágják ki a csiklóját, az nem kap férjet.

Egyiptomban és Szomáliában vidéken gyakorlatilag minden nőre vonatkozik a szexuális csonkítás. Nemcsak a muzulmánokra, de a keresztényekre is Egyiptomban, ahol a nők több mint 90%-a érintett. Ennek ellenére csökken a szexuális csonkítás gyakorisága -állapítja meg a UNICEF jelentése, ami felhívja a figyelmet arra, hogy további felvilágosító kampányok kellenek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez