Bomba siker a Ramen-király étterme Pekingben

Hosszú sorok kígyóznak az Ippudo étterem előtt Pekingben, ahol nemrég nyílt meg a japán Ramen-király első vendéglője. A híres Ramen húsleves eredetileg kínai volt, ám évszázadokkal ezelőtt átvették a japánok, akiknek nemzeti levesük lett.

 

 

 

 

 

Bár pokoli rosszak a diplomáciai kapcsolatok Kína és Japán között, és sok japán árut bojkottálnak a Mennyei-Birodalomban, a Ramen leves semmiképp sem tartozik ezek közé. Különösen mióta Shigemi Kawahara mester megnyitotta hírneves éttermét, az Ippudot. A japán mesterszakácsot a Ramen királyának nevezik a szigetországban, ahol háromszor nyerte el az év szakácsa címet. Azért csak ennyiszer, mert többször már nem lehet.

Mit tud a Ramen leves, amely oly népszerű Japánban és Kínában? Mindenekelőtt azt, amit ma sok szakács elfelejt a gyors éttermekben: idő kell a jó leves elkészítéséhez. Régen megadták a módját. Órákig készletették elő az ételeket és órákig főzték a levest, így aztán a húsleves tartalma valósággal elolvad a szájban.

Ehhez képest egyszerű alapanyagokból készül a Ramen leves: többféle hús, alga és shitake, illatos gomba kell hozzá. Marha, sertés, csirke, de akár más állat húsa is bekerülhet a levesbe. A lényeg az, hogy az alaposan megsózott hús főjön.

Persze ideje az nem sok van a modern japánoknak és kínaiaknak, akik évszázadok óta vetélkednek egymással. A japánok a világért sem ismerik el, hogy a Ramen leves éppúgy, mint a japán írásjelek a Mennyei-Birodalomból származnak. A világon is inkább japán levesként tartják számon.

Nálunk is működik egy Ramen étterem, az ötödik kerületben Budapesten.

Ramenka Facebbok

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez