Életfogytiglan 10 millió jüanos korrupcióért egy kádernek

Pénzért osztogatta a jó állásokat és az előnyös kereskedelmi szerződéseket egy 53 éves vezető Belső-Mongóliában. Több mint 10 millió jüant bizonyítottak rá (1,3 millió euro), de számtalan szeretője szerint valójában több mint 100 millió jüant kapott.

 

 

 

 

Milyen tisztséget töltött be a korrupcióskampány újabb áldozata Belső-Mongóliában, ahol Dzsingisz kán sírja a legnagyobb turistacsalogató és ahol több mongol él, mint Mongóliában? A Hazafias Népfront vezetője volt a most elítélt káder, aki egyben a kormányzó kommunista párt helyi vezetésének is oszlopos tagja volt. Ez a tisztség Belső-Mongóliában különösen fontos, hiszen a nemzetiségi és vallási ügyek hozzá tartoznak, meg persze a belügyminisztériumra. A Kínában élő 5-6 millió mongol -ellentétben a tibetiekkel és az ujgurokkal- nem tiltakozik amiatt, hogy kisebbségbe került a saját hazájában, s hogy a nyelvi és kulturális jogait nem respektálják kellőképp.

Ennek ellenére a kínai hatóságok tartanak attól, hogy Belső-Mongóliában is megindul az erjedés. Nemrég belbiztonsági csúcskonferencia színhelye volt a Tiltott Város Pekingben. Maga Hszi Csinping államfő elnökölt. A konferencián kimondták: különösen nagy veszélyt jelent Kína stabilitása szempontjából a vallási és nemzetiségi terrorizmus, ezért kettőzött eréllyel kell lecsapni a korrupt kommunista káderekre ezeken a területeken, hiszen ők aláássák a kormányzó kommunista párt presztízsét.

A most elítélt kommunista káder több tucat szeretőt tartott a megvesztegetési pénzekből és úgy élt, mint egy kiskirály Belső-Mongóliában. Élete hátralevő részét börtönben töltheti éppúgy, mint Csungking városának egykori ura, akit szintén korrupció miatt ítéltek el, pedig a mindenható Politikai Bizottságnak is tagja volt Pekingben.

Megbukott Kanton városának párttitkára is. Előkészítik az egykori belbiztonsági főnök perét is: tőle és családjától 90 milliárd jüant koboztak el, ami több mint 14 milliárd dollár. Kérdés, hogy őt mire ítélik, ha 10 millió jüanért életfogytig tartó börtön jár Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez