Kína külföldi segélyének több mint a felét Afrika kapta

“Nemcsak a természeti kincsek iránt érdeklődünk Afrikában, hanem igyekszünk a helyi lakosságnak munkaalkalmat teremteni.”- mondta a külügyi szóvivő Pekingben. Példa: 500 embert képeztek ki a kínaiak Libériában bambusz feldolgozásra.

 

 

 

 

 

“Kína 14 milliárd dolláros segélyprogramjának több mint a fele Afrikába irányult”- hangsúlyozta a külügyi szóvivő. Nem mulasztotta el megemlíteni, hogy a Fekete Kontinens legfontosabb gazdasági partnere immár évek óta a Mennyei-Birodalom. Szinte minden afrikai ország részesült már a kínai segélyből. Maliban például a kínaiak egy kis kórházat építettek azon az északi területen, mely nemrég még az iszlamista milíciák megszállása alatt állt, és ahol egészségügyi ellátás összeomlott.

Persze ott is elhangzott a bírálat, hogy a kínaiak mindent maguk csinálnak. A helyi lakosságot nem vonják be, a helyi vállalkozók nem jutnak lehetőséghez. Sokszor az a vád a kínai segélyprogrammal szemben, hogy olyan államok is részesülnek belőle, melyek fekete listán vannak. Kína régi partnere például Zimbabwe. Mugabe elnök már évtizedek óta élvezi Peking támogatását. Az együttműködés már akkor megkezdődött, amikor Robert Mugabe még csak gerillavezér volt. Azóta hogy hatalomra került, Kína az első számú partnere lett az országnak, melynek emberi jogi gyakorlata igen gyakran bírálatot vált ki külföldön.

Mugabe elnököt sokáig nemzetközi utazási tilalom sújtotta. Hasonló a helyzet Szudán elnökével, akit keres a hágai nemzetközi bíróság. Ennek ellenére Kína Szudánban is igen aktív. Peking alapelve az, hogy nem avatkozik a belső viszonyokba, kizárólag a jó gazdasági és diplomáciai kapcsolatokra koncentrál. Részben ez a politika hozta meg azt az az eredményt, hogy Kína immár megelőzi az USA-t és az európai nagyhatalmakat Afrikában.

Persze azért minden relatív. Kína fennállása óta összesen 41 milliárd dollár segélyt adott más országoknak. Az USA csak erre az évre 46 milliárd dollárt irányzott elő. Amerika például minden évben több mint egy egymilliárd dollárral támogatja az egyiptomi hadsereget. Ennek vezetőjét, Sissi tábornokot nemrég Egyiptom elnökévé választották. Ahogy Mugabe esetében a kínai támogatás, Egyiptomban az amerikai segély az, amely nyilvánvaló előnyöket biztosít annak a nagyhatalomnak, amely adja a pénzt.

Afrika a legdinamikusabb kontinens lesz a következő évtizedben, ezért a segélyprogram jó befektetésnek ígérkezik. Így nem csoda, ha külföldi segélyprogramjának több mint a felét Afrikára fordítja a Mennyei-Birodalom.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez