A világ legerősebb bankjai

55 milliárd dolláros rekord profittal zárta a tavalyi pénzügyi évet a világ legerősebb bankja, az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). A második helyen is egy kínai bank végzett és csak utánuk következnek az amerikaiak. Az európaiak leszerepeltek.

 

 

 

 

 

 

Jó éve volt a bankoknak Kínában, az USA-ban és Japánban, de nem az eurózónában. Olaszország bankjai egyenesen katasztrofális veszteséggel zárták az évet. A nagy kínai bankok viszont 292 milliárd dolláros rekordprofitot könyvelhettek el. Ez majdnem az egyharmada a világ 1000 legnagyobb bankjának egész éves profitjának, amely tavaly 920 milliárd dollárt tett ki.

Nemcsak, hogy sokat kaszáltak a kínai bankok, de nagyon jelentős növekedést is értek el: 23%-al nagyobb nyereséget könyvelhettek el az idén, mint tavaly. Ezzel a Construction Bank of China feljött a második helyre a világon.

Mindezzel együtt sokan pénzügyi buboréktól tartanak Kínával kapcsolatban, ahol a bankok ellenőrzése még nem érte el azt a színvonalat, mint Amerikában, Európában, vagy Japánban. A bankok ezres listája is azt mutatja, hogy Kína az ipari előretörés után, a pénzügyi piacon is előrenyomul. Bankjai már nemcsak otthon számítanak óriásnak, de a világban is, ahol a tíz legerősebb bank közül immár négy kínai.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez