Szexvideó és korrupció Kínában

Egy kínai lánnyal szexelt sanghaji lakásában a Glaxosmithkline volt főnöke, akit 3 milliárd jüanos korrupcióval gyanúsítanak Kínában. Ez mintegy 450 millió dollár. A brit Mark Reilly Kínában van, de hogy hol, azt nem tudja senki.

 

 

 

 

Ki készítette a szexvideót a brit gyógyszergyár főnökéről Sanghajban és miért?

Mi köze van ennek ahhoz a hatalmas korrupciós ügyhöz, mellyel a Glaxosmithkline egész kínai vállalkozását gyanúsítja a kínai rendőrség?

Ezt senki sem tudja egészen pontosan, de annyi biztos, hogy a brit gyógyszeróriás fenntartott egy idegenforgalmi céget Sanghajban, melynek célja az ügyfelek szórakoztatása volt. Az üzleti partnerek itt álomutazásokhoz juthattak, csinos hölgykísérővel, természetesen ingyen. Cserébe viszont bőségesen rendeltek a Glaxosmithkline gyógyszereiből. A világcég egész kínai vezérkarát letartóztatták, a brit menedzsert a múlt hónapban vádolták meg egyértelműen korrupcióval. Mark Reilly az első gyanús jelek láttán tagadta a szexvideó létét és Nagy-Britanniába menekült. Ott tárgyalt a Glaxosmithkline főnökeivel és visszatért Kínába, amely egyre fontosabb a brit világcég számára.

A multikat gyakran gyanúsítják korrupcióval Kínában, de eddig a Glaxosmithkline ellen emelt korrupciós vád a legsúlyosabb. Ha elítélik a brit menedzsert, akkor akár több mint tízéves börtönt is kaphat. Tekintettel az összeg nagyságára, a Glaxosmithkline kínai vezérkarát még halálbüntetés is sújthatja. A kínai gyógyszerészeti felügyelet vezetőjét kivégezték korrupció miatt. A korrupcióellenes kampány teljes gőzzel folyik Kínában, de a multikat általában megkímélik, mert tudják, hogy egy külföldi menedzser elítélése rossz hatással lehet az újabb külföldi befektetésekre. Márpedig ezekre Kínának a jövőben is nagy szüksége van, annak ellenére, hogy saját cégei is mindinkább versenyképesek a világpiacon.

Egyébként a Glaxosmithkline korrupciós ügyei nemcsak Kínában keltettek kínos figyelmet: Nagy-Britanniában is vizsgálódik a korrupcióellenes hivatal, mert annyi bejelentés érkezett a gyógyszermulti külföldi megvesztegetéseiről, hogy nem kerülhető el a hazai vizsgálat sem. Nagy-Britanniában éppúgy, mint Amerikában törvény tiltja a multiknak a külföldi megvesztegetést.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez