Hollywood arat a kínai filmpiacon

Először győzte le az USA Kínát a Mennyei-Birodalom 3,6 milliárd dolláros filmpiacán. Öt amerikai film vezeti a kínai sikerlistát, pedig szigorúan korlátozzák a hollywoodi alkotások számát a világ legnépesebb országában.

 

 

 

 

 

40%-ról 12%-ra csökkent a kínai filmek részaránya egyetlen év alatt. Ez tette lehetővé a nagy hollywoodi aratást, meg persze maguk a hollywoodi sztárok, akik nem kímélték magukat: mindent bedobtak azért, hogy népszerűsítsék a filmjeiket Kínában. Angelina Jolie és Brad Pitt például gyermekeik társaságában Sanghajban rendeztek születésnapi bulit. Kínai rajongók körében vágták fel a születésnapi tortát. Nem csoda ezek után, hogy Angelina Jolie filmje, a Maleficent 22 millió dollárt inkasszált Kínában. Más sztárok is felkeresték Kínát. Az elmúlt hetekben járt ott Tom Cruise, Nicole Kidman és Johny Depp is.

Más hollywoodi filmesek úgy igyekeztek meghódítani a kínai közönséget, hogy a filmeket részben kínai környezetben forgatták és bennük kínai sztárokat is felléptettek. Ilyen például az új James Bond film, amely jelentős részben HongKongban játszódik, egyik főszereplője pedig nem más, mint a kínai sztár: Li Bingbing. Hollywood előre is gondolkodik: a Warner Brothers volt elnöke nemrég Kínában járt, ahol 1 milliárd dolláros szerződést írt alá egy kínai céggel. Ez lehetővé teszi, hogy egy amerikai-kínai vegyesvállalat forgasson hollywoodi filmeket Kínában. Ily módon megkerülhetik a hollywoodi kvótát, mellyel a pekingi hatóságok korlátozni akarják az USA kulturális befolyását a kínai piacon.

Mit szólnak mindehhez Pekingben? Hollywoodban tartanak attól, hogy az átütő amerikai siker reakciót vált ki a hatóságokban, és megpróbálják tovább korlátozni az amerikai filmek számát. Készül egy másik csattanós válasz is: Kína leggazdagabb embere Hollywoodot épített Kínában. A Chinawood a saját műfajában akarja legyőzni Hollywoodot.

Jobb hollywoodi filmeket akar csinálni, mint maguk az amerikaiak. A jövő dönti majd el, hogy sikerül-e ez a vállalkozás. A jelen mindenesetre Hollywoodé Kínában, ahol először győzték le a kínai filmet a hazai piacon az amerikai sikerfilmek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez