Ópiumrekord a világon

“Soha még ekkora területen nem termesztettek mákot ópium céljára”- ezt állapítja meg az ENSZ jelentése, amely kiemeli, hogy Afganisztán messze az első, de feljövőben van Mianmar, az egykori Burma is.

 

 

 

 

 

Afganisztánban -amely abszolút elsőbbséget élvez évek óta az ópium előállításában- 36%-al nagyobb területen folyt a termesztés, mint egy évvel korábban. 2012-ben ugyanis -a nemzetközi felháborodás hatására- Afganisztán kormánya akciót indított az ópium ellen. Ennek a kampánynak már nyoma sem volt tavaly. Mindenütt nőtt az ópium előállítása. A kormány által ellenőrzött területeken éppúgy, mint a tálibok övezetében. Elvben a Korán tiltja a kábítószer-fogyasztást, ám a táliboknak pénzre van szüksége, így aztán a szükség törvényt bont. A tálibok az egyik legfőbb ópium kereskedők Afganisztánban és Pakisztánban. A fő kereskedelmi út azután a Balkánon és Magyarországon keresztül éri el Európa gazdagabb nyugati részét.

Mianmar, az egykori Burma valaha az ópium világkereskedelmének központja volt. Itt volt a híres Aranyháromszög, amely Mianmar, Thaiföld és Laosz senki által sem ellenőrzött határvidékén megteremtette a világ ópium kereskedelmének központját. Csang Kajsek tábornok csapatai, miután elveszítették a polgárháborút Kínában, ide vonultak vissza. Pénzük nem volt, ezért megteremtették az ópiumkereskedelmet, amely gazdaggá tette őket.

Most Mianmar a második helyre került Afganisztán mögött, melynek az első helye vitathatatlan. A kábítószerpénzek átjárják egész Afganisztánt. A hatalom emberei, a hadsereg és a rendőrség vezetői szép sápot húznak az ópiumkereskedelemből, már persze ha nem ők maguk a kereskedők Afganisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez