Bebörtönzött polgárjogi aktivista nevét kapja a kínai nagykövetség utcája

Liu Xiaobo Plaza – ezt a nevet viseli majd az a rövid utca, melyen a Kínai Népköztársaság nagykövetsége van Washingtonban. A Nobel-békedíjas polgárjogi aktivista 11 éves börtönbüntetését tölti Kínában.

 

 

 

 

 

Ez még csak javaslat, de valószínű, hogy a kínai nagykövetség új címe ez lesz Washingtonban: Liu Xiaobo Plaza Nr.1. Hasonló viccet csinált már Amerika, amikor a szovjet nagykövetség utcáját Andrej Szaharov akadémikusról nevezték el. Andrej Szaharov, aki kiemelkedő szerepet játszott a szovjet hidrogénbomba létrehozásában, idősebb korában tiltakozott a szovjet rendszer ellen. A rendőrség emiatt sokszor zaklatta a polgárjogi aktivistát, aki szintén megkapta a Béke-Nobel-díjat. Végül száműzték Szaharov akadémikust Gorkij városába, a mai Nyizsnyij Novgorodba. Ebbe a városba a szovjet időkben külföldi állampolgár nem tehette be a lábát, mert ez volt a hadiipar egyik központja. A külföldi újságírók csak telefonon tarthatták a kapcsolatot a neves ellenzéki aktivistával. Végül Mihail Gorbacsov utasítására helyezték szabadlábra Szaharov akadémikust, aki nem sokkal később meghalt. Neve a polgári ellenállás szimbóluma lett, nemcsak a Szovjetunióban, de az egész kommunista táborban.

Liu Xiaobo Kínában hasonló harcot folytat a kommunista párt diktatúrája ellen. Többször ült börtönben, jelenleg is 11 éves börtönbüntetését tölti. Obama elnök és más nyugati vezetők már többször kérték a szabadonbocsátását, mindeddig hiába.

Érdekes, hogy most az amerikai republikánusok kérték azt, hogy a kínai nagykövetség utcáját nevezzék el egy ellenzékiről. Korábban a republikánus párt Kína-barát politikát folytatott. A republikánus Nixon volt az első amerikai elnök, aki ellátogatott Pekingbe és tárgyalt Mao elnökkel 1972-ben.

Bush, a későbbi elnök Párizs helyett Pekinget választotta nagyköveti poszton, mert azt gondolta: Kínáé a jövő. Persze akkor még létezett az első számú közös ellenség, a nagy Szovjetunió.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez