500 milliárd dollárt keres az adóparadicsomokban India új kormánya

A pénzügyminiszter levelét megírta a svájci bankfelügyeletnek. Ebben arra kérte őket, hogy adják ki azoknak az indiaiaknak a listáját, akik pénzt tartanak a svájci bankokban. Narendra Modi kormánya szerint mintegy 500 milliárd dollár került ki Indiából az adóparadicsomokba.

 

 

 

 

 

Ez a hatalmas összeg nagyon hiányzik az 1,2 milliárd lakosú Indiának ahhoz, hogy megvalósítsa az új miniszterelnök elképzeléseit. Narendra Modi úgy akar dinamikus gazdasági fejlődést elérni, hogy a növekedést a magán szektor adja. Ehhez viszont beruházások kellenek. Sok indiai vállalkozó inkább adóparadicsomokban tartja a pénzét, elkerülve a hazai adóhivatalt.

Természetesen nemcsak Svájcban vannak eltitkolt indiai pénzek. Delhiben úgy vélik, hogy Liechtenstein, Mauritius, Szingapúr, vagy a Brit Virgin szigetek éppúgy számításba jöhetnek.

A svájci hatóságok korábban amerikai és európai uniós nyomásra ígéretet tettek arra, hogy a banktitkot nem veszik már olyan véresen komolyan, mint eddig. Csakhogy továbbra is vitakérdés: vajon bírósági ítélet nélkül is ki lehet-e adni banktitkot az érintett országoknak?

Svájc egyelőre tanulmányozza az indiai kormány kérését arról, hogy megadja e azoknak az indiai állampolgároknak a névsorát, akik pénzt tartanak a svájci bankokban.

Indiában hagyományosan rossz az adómorál. Még a közéleti szereplők is olykor elmulasztják az adóbevallás kitöltését. Narendra Modi ezen a téren is új rendszert ígér: a jövőben szigorúan lesújtanak az adócsalókra és azokra is, akik svájci bankokban próbálják meg elrejteni nem adózott jövedelmüket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez