Francia volt kormányfő szerepét firtatják egy pakisztáni korrupciós botrányban

A nagy pakisztáni fegyverüzletből finanszírozta választási kampányát Edouard Balladur, Franciaország akkori miniszterelnöke. Ez a vád, melyet most kivizsgál a Köztársaság Bírósága, amely a legmagasabb rangú állami vezetők ügyeiben ítéletet hozhat.

 

 

 

 

Franciaország repülőgépeket, tengeralattjárókat és kézifegyvereket adott el Pakisztánnak húsz évvel ezelőtt. A helyi szokásoknak megfelelően szép pénzt ígértek a pakisztáni hadsereg tábornokainak, hogy épp francia fegyvereket vásároljanak. Az üzlet meg is köttetett, de nem minden tábornok kapta meg a pénzét, ezért bosszúból a katonai hírszerzés elnézte, hogy iszlamista terroristák felrobbantsanak Karachiban egy szállodát, ahol a francia hadsereg tisztjei laktak. Sokan meghaltak és még többen megsebesültek. Ez lett a Karachi ügy, mert a francia tisztek dühös rokonai előbb a pakisztáni, majd a francia kormányt vádolták.

Miért nem kapták meg az ígért pénzt a pakisztáni generálisok?

Balladur miniszterelnöknek a választási kampánya kezdődött, és szükséges volt némi pénzre. A vád szerint a választási kampányt jórészt abból a pénzből finanszírozták, melyet eredetileg a pakisztáni tábornokoknak szántak. Az ügyben érintett még Leotard, akkori hadügyminiszter is. Sokan Sárközy későbbi elnököt is vádolták, hiszen ő Balladur miniszterelnök kampányfőnöke volt.

A magyar származású francia elnök azt állította, hogy nem tudja, hogy honnan volt a pénz, a bíróság hitelt adott neki. Sárközy még politikailag aktív, ő szeretne lenni újra Franciaország elnöke 2017-ben. Balladur és Leotard már nyugdíjas, így ha húsz év után el is ítélik őket, annak már nem lesz hatása a politikai életre Franciaországban.

Pakisztánban elítéltek néhány tábornokot a korrupció ügyében, de a katonai titkosszolgálat váltig tagadja, hogy bármi köze lett volna ahhoz, hogy francia katonatisztek felrobbantak egy szállodában Karachiban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez