Látogasson el a Pokol kapujához Türkmenisztánban

40 éve csapnak ki lángnyelvek a föld mélyéből a Karakum sivatagban, Türkmenisztán kellős közepén. A fővárosban turistacsoportokat szerveznek a Pokol kapujához.

 

 

 

 

 

Egy régi legenda szerint itt volt a lejárat az Alvilágba. A szovjet időkben nem sok figyelmet szenteltek ennek, de a Türkménbasi rájött, hogy ez olyan kuriózum, mint a Drakula legenda, amely sok turistát vonz Romániába. Utóda, Türkmenisztán jelenlegi elnöke már kifejezetten turistacsalogató látványosságnak szánja a Pokol kapuját.

Többen javasolták, hogy kerítsék el a veszélyes földgáz kitörést, hiszen bármikor bárki beleeshet a lyukba, s akkor valóban pokoli utazást tehet. Végül az a döntés született, hogy nincs kerítés. Minden turista a saját felelősségére kíváncsiskodik és fényképez a Pokol kapujánál a Karakum sivatagban Türkmenisztán kellős közepén.

A földgázban igen gazdag állam elnöke nemrég Magyarországon is járt, hiszen míg nálunk keleti nyitás van, addig Türkmenisztánban nyugati nyitás a jelszó. A legnagyobb földgázvásárló ugyanis Kína, ahova 8000 kilométeres vezeték szállítja az értékes nyersanyagot. Annak idején a kínai nyitást az orosz befolyás ellensúlyozására találta ki a Türkménbasi, aki korábban szovjet párttitkár volt.

Kína szerepe és befolyása oly nagy lett, hogy immár a nyugati nyitás vált aktuálissá Türkmenisztánban, ahol a vakmerő turistákat a Pokol kapujához invitálják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez