Közszolga csak hindi nyelven írhat a Facebookon

Ezt rendelte el India új belügyminisztere. Tamil Nadu állam befolyásos főminisztere máris tiltakozott és kérte az angol nyelv engedélyezését. A soknemzetiségű és sokvallású Indiában a hindi és az angol a hivatalos nyelv, 22 másik nyelv pedig regionális szinten használatos.

 

 

 

 

Aki a közszféra dolgozója az csakis hindi nyelven nyilvánulhat meg. Nemcsak a hivatalos fórumokon, de a Facebookon és a Twitteren is csak ezt a nyelvet használhatja.

Ez Narendra Modi kormányának álláspontja, és ezt a diplomáciában is alkalmazzák. Amikor Kína külügyminisztere nemrég Delhiben járt, akkor India új külügyminiszter asszonya hindi nyelven beszélt, holott angolul is remekül tud. Maga Modi miniszterelnök hindi nyelven tette le a kormányfői esküt, a parlamentben pedig hindi nyelven mondta el a szűzbeszédét. Pártja, a BJP bevallottan hindu nacionalista párt, bár a szélsőségesen nacionalista képviselői nem kerültek be a kormányba.

A hindi nyelv előtérbe állítása felháborodást váltott ki Tamil Nadu államban és Kasmirban. Tamil Nadu főminisztere, akinek a pártja a harmadik legnagyobb az indiai parlamentben, sietett tiltakozni. A helyi sajtó utalt arra, hogy a hatvanas-hetvenes években nagy hinduellenes tüntetések voltak Tamil Nadu államban, 1991-ben pedig tamil terroristák meggyilkolták Radzsiv Gandi indiai miniszterelnököt. Kasmír India egyetlen muzulmán többségű állama, az iszlám követői az urdu nyelvet használják, amely Pakisztán hivatalos nyelve. Kasmirban rendszeresek a terrorakciók az indiai uralom ellen.

A soknemzetiségű és sokvallású Indiában a nyelvi viták komoly politikai kihívást jelentenek, mert a kisebbségek tartanak a hindu nacionalizmustól. A BJP-ben vannak olyan politikai vezetők, akik azt állítják: csak a hinduk az igazi indiaiak, mindenki más csak jövevény. Ők gúnyolódnak azokon az indiaiakon, akik anyanyelvként az angolt jelölik meg, és a gyerekeiket angol iskolába járatják.

Ugyanakkor a globális versenyben India számára komoly előny, hogy diákjai sokkal jobban tudnak angolul, mint mondjuk a kínaiak. A nyelvi vita tehát nagyon sok érzelmi, politikai és gazdasági szempontot érint, de egyelőre tény: a jövőben közszolga csak hindi nyelven nyilvánulhat meg a Facebookon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez