Hófehér ruhában masírozott a börtönbe a korrupt szenátor

224 millió peso elsikkasztásával vádolják Ramón “Bong” Revilla szenátort a Fülöp-szigeteken. Ez valamivel több, mint ötmillió dollár. “Ártatlan vagyok. Most börtönbe megyek, de 2016-ban elnök leszek!”- mondta a szenátor, amikor bevonult a börtönbe.

 

 

 

 

 

“200 milliárd pesoba kerül a korrupció minden évben a Fülöp-szigeteknek!”- jelentette ki Benigno Aquino elnök, aki 2010-ben épp azzal az ígérettel került hatalomra, hogy megszünteti a korrupciót. A Fülöp-szigetek a világ egyik leginkább korrupt országának számított. Aquino elnöknek sikerült elérnie némi javulást e-téren. Emiatt a népszerűség 70%. Ez négy évvel a megválasztása után rekordnak számít a Fülöp-szigeteken.

Mivel érte el a korrupció csökkenését?

Előszöris létrehozta a korrupcióellenes speciális bíróságokat. Egy ilyen bíróság rendelte el Revilla szenátor letartóztatását is. Másodszor az elnök betiltotta azokat a gyanús állami alapokat, melyek a korrupció melegágyát képezték a Fülöp-szigeteken.

Három szenátort is vádolnak azzal, hogy az állami alapok kifosztása révén illegálisan gazdagodtak meg. Az egyikük Revilla szenátor, akin 224 millió pesot keres a korrupcióellenes speciális bíróság. Mi volt a honatyák módszere? Különböző fiktív célokra állami pénzeket kértek és kaptak, majd pedig a programokról kiderült, hogy azok kizárólag pontosan azoknak a gazdagodását szolgálták, akik ezeket a fiktív programokat megszavazták és kiharcolták. Rendszerint mezőgazdasági, vagy környezetszennyezési programokat hirdettek meg, ezekhez az állami alapokból pénzt szereztek. Amint a pénz megvolt, azt olyan vállalatok számláira utalták, melyek a szenátorok családtagjaihoz tartoztak. A programból pedig nem lett semmi.

A szenátorok ennek ellenére politikai pert emlegetnek és az ártatlanságukat hangoztatják. Revilla szenátor közölte: azért öltözött ő is, illetve az egész családja hófehér ruhába, hogy az egész világ lássa, hogy ártatlanok. 2016-ban pedig indulni akar az elnökválasztáson a Fülöp-szigeteken, amely a Transparency International szerint- a jelenlegi államfő minden erőfeszítése ellenére- továbbra is a világ egyik leginkább korrupt országa.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez