Élő istennő házi feladatot ír Nepálban

Durga hindu istennő élő megtestesülésének tartják a 12 éves Samitat Nepálban. Lába sohasem érintheti a földet, ha kilép a házból. Ritkán lép ki, csakis akkor, ha vallási ünnepek vannak.

 

 

 

 

 

Tanár jár az élő istennőhöz, aki szorgosan tanul: angolt és matematikát éppúgy, mint a többi korabeli lány, csak nem az iskolában, hanem otthon. Régebben nem tanulhatott az élő istennő, akit Nepálban kumarinak neveznek. Ennek katasztrofális következményei lettek, mert az élő istennők gyereklányok. Amint megjön a menstruáció, őket megfosztják isteni jogaiktól. Nem imádkoznak előttük, nem kapnak ajándékokat, viszont nem tudnak járni a saját lábukon. Meg kell tanulniuk az utcán járni.

Szerencsére most már tanulnak otthon, ezért nem maradnak el a társaik mögött. Az előző Kumari most 19 éves és business tanulmányokat folytat az egyetemen Katmanduban. Folyékonyan beszél angolul. Akkor tanulta meg a nyelvet, amikor még Kumari volt. Most éppúgy öltözködik és él, mint a többi lány. Néha persze tanácsokat ad utódának, a 12 éves Samitanak. A kislány átjárt hozzá, amíg ő volt a Kumari, ezért számára nem igazán újdonság az élő istennő élete, ami nem könnyű. Rengeteg a szabály és ezeket pontosan be is kell tartani. Órákig tart, amíg megfelelően kifestik a vallási ünnepekre, rengeteget kell gyakorolni a lanton való zenélést, nehogy kudarcot valljon a nyilvánosság előtt.

A legnehezebb aztán az átállás a normális életbe, a visszatérés a hétköznapokba. Mit csinál egy élő istennő, ha már nem ő Durga istennő megtestesült földi mása?

Úgy él, mint mindenki más és igyekszik megfeledkezni arról, hogy valaha a lába elé borultak, nemcsak a hindu vallás követői, de a buddhisták is. A Kumari ugyanis nemzeti kincs Nepálban. Egy kicsit ő a nemzet szimbóluma, bár több Kumari is lehet egyidőben. Van egy fő Kumari, a Kumari Bahai, aki Katmanduban él, de ő megközelíthetetlen a közönséges földi halandók számára, hiszen ő Durga istennő igazi földi megtestesülése. Szerepe neki is lejár, ha megjön a menstruáció.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez