Ön tud pálcikával enni? – Asztali etikett Japánban

Azt gondolnánk csak a külföldiek számára okoz problémát az evőpálcika használata. Japánban is vannak olyan gyerekek, akik nem helyesen használják, azt így ne érezzük kellemetlenül magunkat, amikor valaki segíteni akar az étkezés eme módjának megtanításában. Az illem mindazonáltal étkezés közben nagyon fontos.

 

 

 

 

Alap magatartás

Étkezés előtt

Mielőtt a fogást felszolgálnák mondja azt, hogy „Itadakimasu (いただきます)”, hogy kifejezze háláját az ételben lévő hozzávalók és a szakács számára.

Először az evőpálcikákat kell elhelyezni a jobb oldalra, aztán a rizses tálnak kell a baloldalra, a leveses tálnak pedig a jobb oldalra kerülnie. A tálat evés közben a kezében kell tartania, hacsak az nem túl nehéz.

A könyöke nem érintheti az asztalt!

Nem illedelmes hangokat kiadni evés közben. Először rágja meg és nyelje le a szájában levő ételt és aztán beszéljen. Leginkább evőpálcával, kanállal, vagy villával étkeznek, de vannak kivételek, mint például a gyümölcsök, vagy a sushi esetében. Amikor több fogást szolgálnak fel, egyen mindegyikből egy-egy kis adagot.

Általános illedelem „tisztára enni” a tányérját , mivel állítások szerint 88 folyamat megy végbe a rizstermesztés során.

IMG 07991-1japanpalcika2

Amikor végzett

Amikor végzett mondja azt, hogy „Gochiso-sama deshita. (ごちそうさまでした。)”, hogy újból kifejezze háláját.

A „Gochiso-sama-t” “御馳走様”-nak írják a Kanji-ban. A “馳走”a „sürgés-forgás” állapotára utal. A késői Edo időszakban az emberek a „Gochiso-sama” kifejezést kezdték el használni, hogy köszönetet mondajak azoknak az embereknek, akik fel-alá futkosnak, hogy elkészüljön az étel.

Evőpálcikák használata

Alapjáraton a japánok evőpálcákkal étkeznek. A legtöbb étteremben fából készült evőpálcikát fog kapni az étkezésre.

Sok szabály van az evőpálca használatára. Közvetlenül ne adjon tovább ételt az evőpálcával másoknak, mivel a japánokat ez a temetésre, gyászra emlékezteti. A csontokat adják tovább ily módon. Az evőpálca beleszúrása az ételbe, különösen a rizsbe szintén nem jó. Ezt is temetések alkalmával csinálják.

Íme a helyes módszer: KATT

Milyen fűszerek vannak?

IMG 6509-1palcika3

A fenti képen fogpiszkálót, cayenne borsot, fekete borsot, szójaszószt, kínai chiliolajat és ecetet láthatnak. Az éttermek általában előkészítik a sót, borsot, fogpiszkálókat és a szójaszószt, valamint barnamártást a hasábburgonyához. Alkalmanként találkozhat Shichimi-vel is (七味/a pirospaprika és más fűszerek keveréke).

Ahogy azt bemutattam, számos asztali viselkedésforma van Japánban. Nálunk is rengeteg Japán étterem van már, hamarosan az Asiaport.hu is bemutat egy nemrég nyílt éttermet. Az ilyen helyeken alkalmazhatjuk most megszerzett ismereteinket!

 

Ford:F.Eszter

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez