India kormánya olcsó rizst dob piacra

Ötmillió tonna rizst ad el a kormány központi készletből- jelentette be az élelmezési miniszter. A cél kettős: olcsó élelmiszert akarnak adni a lakosságnak és le akarják törni az inflációt, amely 8% fölé emelkedett Indiában.

 

 

 

 

 

Indiában most kezdődik a monszun háromhónapos időszaka, amely döntő fontosságú a mezőgazdaságnak. Mindenki szárazságtól tart, ezért megkezdődött az élelmiszer árak emelkedése, illetve az élelmiszerkészletek felvásárlása. Lépett most az új kormány, amely a központi rizskészlet egynegyedét dobja piacra, olcsón. Az árnak nagyon nagy jelentősége van Indiában, hiszen a lakosság 70%-a még mindig napi 2 dollárnál kevesebb pénzből próbál megélni, az 1,2 milliárd lakosú országban.

A kormány jelezte, hogy nemcsak a rizst, de más élelmiszereket is igyekszik olcsóvá tenni. Például úgy, hogy export adót vezet be, vagyis megszabják azt a minimális árat, amelyért exportálni lehet élelmiszereket Indiából. Az infláció ettől függetlenül is aggasztja Narendra Modi új kormányát éppúgy, mint az üzleti világot. Miközben a növekedés üteme 5% alá csökkent, az árak mennek felfelé. Épp ez az elégedetlenség volt a fő oka annak, hogy Narendra Modi hatalmas választási győzelmet aratott a tíz éve kormányzó Kongresszus Párt ellen Indiában.

Az új kormányfő dinamikus gazdasági reformokat ígért: határozott változásokat, Thatcher asszony módjára. Az üzleti szféra támogatását és az állami szerepvállalás korlátozását. Ehhez képest most az első gazdasági intézkedései az állami készletek piacra dobásáról szólnak és arról, hogy az állam szabályozni szeretné az élelmiszerek árát. Ez gazdasági szempontból ugyancsak problematikus, de politikai szempontból érthető, hiszen India még mindig nagyon szegény ország, ahol az olcsó rizs milliók számára az életben maradás esélyét jelenti.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez