Kína beszáll a brit atomiparba

Kínaiak tervezik és építik meg az atomerőművek jórészét a jövőben Nagy-Britanniában. Ez derült ki Li Kocsiang kínai kormányfő londoni tárgyalásain. A megkötött szerződések szerint kínaiak építik a gyorsvasutakat is a szigetországban.

 

 

 

 

14 milliárd font a most aláírt szerződések összértéke. “Hosszútávú együttműködésről van szó.”- hangsúlyozta a kínai miniszterelnök. A Mennyei-Birodalom császárának Őfelsége követe még hiába ajánlott kereskedelmi egyezményt a XVIII-ik század végén, mert az uralkodó ezt a híres választ adta: “Nekünk mindenünk megvan, ami kell. Amit önök el akarnak adni nekünk, arra nincs semmi szükségünk.”

Az elzárkózás politikájának persze már régen vége Pekingben. Nagy-Britannia fontos szerepet játszik Kínában. Most is aláírtak egy szerződést, mely szerint a BP húsz évig folyékony földgázt szállít Kínába, amelynek energiaéhsége továbbra is csillapíthatatlannak látszik. A Rolls Royce főnöke is úgy nyilatkozott, hogy tovább építik a brit erőműveket Kínában, ahol már több mint kétezer emberük dolgozik.

Hogyha a Rolls Royce épít atomerőművet Kínában, akkor miért építenek a kínaiak Nagy-Britanniában? A válasz a pénz. Az atomerőmű nagyon drága és pénze csak a kínaiaknak van, a briteknek nincs. Ennek ellenére a londoni sajtó egy része fanyalog, hogy nem nagyon bíznak a kínai nukleáris technológiában. Még kevésbé a kínai gyorsvasútban, amely a Mennyei-Birodalomban sok katasztrófát okozott már.

Kínai pénz beszél és a brit kutya ugat. Kína ma már a világ második számú gazdasági nagyhatalma, amely jó úton van az első hely fele, Nagy-Britannia pedig a költségvetési hiánnyal küzd éppúgy, mint szinte valamennyi fejlett állam. Így aztán már senki sem csodálkozik azon, hogy nemsokára kínaiak építik majd az atomerőműveket és gyorsvasutakat Nagy-Britanniában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez