Összecsapások a szikhek szent Aranytemplomában

Kardokkal támadtak egymásra szikh csoportok a szekta legszentebb templomában, ahol a 30 évvel ezelőtti vérengzésről emlékeztek meg. Akkor indiai katonák rohamozták meg a templomot, ahol fegyveres szeparatisták barrikádozták el magukat. A katonák a templomot elfoglalták, de a rohamot elrendelő indiai kormányfőt saját szikh testőrei meggyilkolták 1984-ben.

 

 

 

 

 

A szikh csoportok nem tudtak megállapodni arról, hogy ki mondja az első beszédet a nevezetes évfordulón, ezért kardokkal és botokkal támadtak egymásra. Sok ember megsebesült.

Mire emlékeztek most az Aranytemplomban, Amritsarban?

1982-ben szikh szeparatista fegyveresek elfoglalták a templom egy részét. Önálló szikh állam megalakítását követelték. Ezt a központi kormány nem fogadta el, majd végetnemérő tárgyalások után Indira Gandhi kiadta a parancsot a hadseregnek, hogy tisztítsák meg az Aranytemplomot a lázadó fegyveres csoporttól. Ez meg is történt: több mint négyszáz szikh lázadót megöltek, a katonák 87 embert veszítettek. Ezek a hivatalos adatok. A szikh megemlékezések szerint a polgári áldozatok száma meghaladta az ezret is Amritsarban.

A vérengzést követően a szikhek bosszút esküdtek a központi kormány ellen. Saját testőrei ölték meg Indira Gandhi miniszterelnököt még ugyanabban az évben, 1984-ben. A kormányfő meggyilkolása után szikhellenes pogromok voltak Indiában: több mint háromezer szikh veszítette életét. Most erre a harminc év előtti véres eseménysorozatra emlékeztek meg Amritsarban az Aranytemplomban.

Az erőszakra való emlékezés is meglehetősen erőszakosra sikerült, hiszen a szikh csoportok karddal próbáltak meg érvényt szerezni akaratuknak Amritsarban, ahol a rendőrségnek csak nagy nehezen sikerült helyreállítania a rendet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez