Majdnem felrobbant az esélyes elnökjelölt

Két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Kabulban, Abdullah Abdullah elnökjelölt páncélozott járműve mellett. Hat ember meghalt, de az elnökjelöltnek nem esett baja. Az elnökválasztás második fordulóját június 14-én tartják meg Afganisztánban.

 

 

 

 

“Hatan haltak meg a bombarobbanás miatt, három járókelő és három az én embereim közül. Mind a hatan fiatalemberek voltak. Azzal mérünk igazán csapást a terrorizmusra, ha elmegyünk szavazni!”- hangsúlyozta a merénylet után Abdullah Abdullah, aki megtartotta választási gyűlését a tervezett időpontban. Abdullah Abdullah az első fordulóban megszerezte a szavazatok 45%-át, így ő az esélyesebb az elnökválasztás második fordulójában. Ellenfele, Ashraf Ghani kemény küzdelmet ígért. A Világbank egykori munkatársának előnye az, hogy a többségi pathan népcsoporthoz tartozik, míg Abdullah Abdullah a legnagyobb kisebbség, a tadzsikok képviselője.

Abdullah Abdullah korábban külügyminiszter volt és jó kapcsolatot alakított ki az Egyesült Államokkal. Megígérte, hogy amennyiben elnökké választják, akkor aláírja azt a stratégiai egyezményt, amely az USA és Afganisztán jövőbeni viszonyát szabályozza. Karzai jelenlegi elnök megtagadta az egyezmény aláírását, ezzel nagy bosszúságot okozott Washingtonnak. A másik elnökjelölt is jelezte: aláírja az egyezményt. Obama amerikai elnök nemrég Afganisztánban járt és megerősítette, hoy az amerikai csapatok nagyrésze még az idén elhagyja az országot, 2016-ban pedig már egyetlenegy amerikai katona sem lesz Afganisztán területén.

Az USA 2001-ben támadta meg Afganisztánt azért, mert Oszama bin Laden itt tervelte ki a szeptember 11-i amerikai merényletsorozatot. Az amerikaiak szétverték a tálib rendszert, amely vendégül látta a világ első számú terroristáját. A tálibok visszavonultak, de nem adták fel. Közölték, hogy az amerikaiak távozása után visszaveszik a hatalmat Afganisztánban.

Minden valószínűség szerint most ők próbálták meg felrobbantani az esélyes elnökjelöltet Kabulban. A merénylet nem sikerült, így az elnökválasztás második fordulóját megtarthatják egy hét múlva Afganisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez