A hadiiparban is lopnak Kínában

Korrupció miatt letartóztatták egy repülőgép-alkatrészeket gyártó cég helyettes főnökét Pekingben. Bár százezer dolláros fizetése volt, mégis lopott.

 

 

 

 

 

630 ezer jüan, vagyis valamivel több mint százezer dollár volt az éves bruttó fizetése a nagyatalmú hadiipari kádernek, aki nem érte be ennyivel. A 12 ezer embert foglalkoztató vállalat profitja csaknem 30%- al csökkent. Ez már felkeltette a nyomozók figyelmét, akik lecsaptak a korrupt káderre. Peréről nem közöltek szinte semmit, hiszen a hadsereg ügyei szentek és sérthetetlenek Kínában. Hszi Csinping elnök, aki egyben a hadsereg főparancsnoka is, sürgette a kormányzó kommunista párt nyomozóit, hogy ne féljenek leleplezni a korrupciót a hadiüzemekben sem. Ez pedig nagyon csúszós terület, hiszen minden hadiüzem mögött általában ott áll egy fontos tábornok, aki részesedik a haszonból. Hszi Csinping elnök viszont a Központi Katonai Bizottságnak is elnöke, első munkahelye a hadügyminisztériumban volt. Jól ismeri tehát a hadsereget és kevésbé tart a tábornokoktól, mint elődei.

Anhuj tartományban is lesújtottak a legnagyobb helyi hadiipari cégre. Az igazgató tanács elnökét korrupció miatt elkapták, 15 millió jüanos lopást és 2 millió jüan értékű megvesztegetést bizonyítottak rá. Ő is megpróbált megvesztegetni másokat, csaknem 10 millió jüan értékben, természetesen nem a saját zsebéből.

“Szigorítani kell az ellenőrzést a hadiiparban is!”- vonta le a következtetést Hszi Csinping elnök. A szigorúság kétségkívül növekszik, de az ítélteket általában nem közlik. Ilyen nagy korrupciós ügyekben általános a halálos ítélet Kínában a civil szférában. Vajon a hadsereg soraiban hogy ítélik meg a korrupciót? Milyen messzire megy el a tisztogatásban Hszi Csinping elnök, akinek szüksége van a hadsereg támogatására, ha meg akarja őrizni a Mennyei-Birodalom egységét és növelni akarja Kína nagyhatalmi szerepét?

A kormányzó kommunista párt nyomozói egyelőre csak a legyeket kapdossák el a hadiiparban, holott Hszi Csinping elnök arra buzdította őket, hogy ne érjék be ennyivel, hanem fogják el a tigriseket is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez