Tanulhat-e egy gyerekfeleség Pakisztánban?

A 8 éves Mehwisht férjhez adták, természetesen anélkül, hogy megkérdezték volna. Amint férjhez ment, azonnal kivették az iskolából. Ő követelte, hogy tanulhasson. Végül a család megengedte, hogy visszamenjen az iskolába. Ott viszont az orra előtt becsapták az ajtót.

 

 

 

 

“Gyerekfeleség nem léphet be az iskolába!”- közölte az igazgató. Arra hivatkozott, hogy a lány osztály rendjét felkavarná az, ha egy “asszony” ülne közöttük. Mindez Pendzsab tartomány egy istenhátamögötti vidékén történt, de elég általános jelenség Pakisztánban, ahol a vallási vezetők továbbra is természetesnek tekintik a gyerekházasságot és elítélik a világi hatalmat, ha be akar avatkozni ebbe.

Szind tartományban ennek ellenére a helyi parlament úgy döntött, hogy három év börtön és pénzbüntetés jár annak a családfőnek, aki 18 év alatti lányt az akarata ellenére férjhez ad. A helyi parlament minden tagja megszavazta ezt, pártállásra való tekintet nélkül. A legfőbb vallási tekintélyt képviselő országos muzulmán főtanácsa újra deklarálta: minden lány férjhez adható nemi érettségét követően. Pakisztán elmaradott területein teljesen bevált szokás, hogy a lányokat egészen fiatal korban férjhez adják, vagyis pénzért eladják egy másik családnak. Ezt követően a lány a férje családja tulajdona, nem tanulhat tovább. Ha a férje elválik tőle és kikerül a munkaerőpiacra, akkor semmihez sem tud kezdeni.

A lányok oktatása Pakisztánban kulcskérdés és az egyik legnagyobb politikai dilemma a hatalom számára. Még mindenki emlékszik arra, hogy Malala Yousafzai-t fejbelőtték a fanatikus tálibok, mert következetesen kiállt a lányok tanulási joga mellett. A lány felépült, de immár Nagy-Britanniában tanul, hiszen a szülőföldjén nem lenne biztonságban az élete. Az iszlám államvallás Pakisztánban, ezért a vallási vezetők döntései kulcsfontosságúak a 180 milliós ország számára. A vallási vezetők kiállnak a gyerekházasság mellett és nem helyeslik a gyerekfeleségek tanulását. Szind tartományban viszont úgy döntött a parlament, hogy a gyerekházasság ezentúl bűnténynek számít. Persze Pakisztánban egyelőre még a szokások sokkal többet számítanak, mint a törvények, melyet az írástudatlan lakosság jelentős része nem is ismer.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez