Első számú közellenség a komp tulajdonosa

50 ezer rendőr keresi éjjel-nappal a 73 éves vállalkozót, akinek kompja április közepén elsüllyedt és 304 ember halálát okozta. “Ő az első számú közellenség!”- közölte a rendőrfőnök Szöulban.

 

400 000 eurót ígért annak, aki használható információval szolgál a vállalkozó és fia rejtőzködési helyéről. A sajtó értesülései szerint a börtönt is megjárt vállalkozó és fia egy kisvárosban rejtőzik. Yoo Byuneun nemcsak vállalkozó, de szektavezér is. A rendőrség valószínűnek tartja, hogy a szekta tagjai rejtegetik a vezérüket. A rendőrök már átvizsgálták a szekta központját és templomát, de ott csak hűlt helyét találták a vállalkozónak.

Mivel vádolják a börtönviselt vállalkozót?

Azzal, hogy nem szervezte meg kielégítően a biztonságos kompközlekedést és nem készítette fel a hajó személyzetét katasztrófahelyzetekre. Így fordulhatott elő, hogy a viharos tengeren egy tapasztalatlan fiatal tiszt kezébe adta a kormánykereket a kapitány, aki aztán a katasztrófa idején kiadta a jelszót: mindenki maradjon a kabinjában. A diákok engedelmeskedtek, ezért szinte mind vízbefullaftak.

Maga a kapitány viszont a komp személyzetével együtt az elsők között menekült el a süllyedő hajóról. A személyzet mind a 15 tagja előzetesben van. Négyet közülük emberöléssel vádolnak. A legfőbb felelősnek azonban a tulajt és a fiát tartják Dél-Koreában. Bár ügyvédeik szerint nem vonhatók felelősségre, mert a törvénynek azt a paragrafusát megsemmisítették, hogy a tulajdonos a felelős a közlekedési eszköz biztonságáért. A honatyák úgy rendelkeztek, hogy ezt nem törvényben kell szabályozni, hanem miniszteri rendeletben. A közlekedési miniszter ezt mindmáig elmulasztotta.

A rendőrség ettől függetlenül tűvé teszi egész Dél-Koreát, hogy fellelje az első számú közellenséget.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez