Nyilvános akasztás járna az erőszaktevőknek

Hogy az indiai hatóságok engednek-e a tüntetők követelésének, az nem világos, de a belügyminiszter is vizsgálódik a brutális kettős nemi erőszak és gyilkosság ügyében. A szubkontinensnyi ország új kormányát négy nap után érte el az első botrány. Az egyik lány családja nem fogadta el az államtól kapott kárpótlást.

Szövetségi vizsgálat elindítására tett javaslatot szombaton az indiai Uttar Prades miniszterelnöke amiatt, hogy a héten az állambéli kis falu, Katra mellett többek között rendőrök erőszakoltak és fojtottak meg, utána pedig akasztottak fel egymás mellé két tinédzser lányt. Akhilesh Jadav hivatala azután adta ki a nyilatkozatot, hogy Indiában országszerte hatalmas felhördüléshez vezetett az ügy, amelyben eddig négy embert – köztük két rendőrt – tartóztattak le, még három ember pedig körözés alatt áll. Két rendőrt kirúgtak. Ellenük kötelezettségszegés, illetve bűnügyi összeesküvés a vád. Az eddig gyanúsítottként őrizetbe vett négy erőszaktevőből hárman a húszas éveiben járó unokatestvérek. Ha bűnösnek találják, akár halálra is ítélhetik őket azoknak a törvényeknek az alapján, amelyeket egy delhi orvostanhallgató lány nemzetközi visszhangot kiváltó tavalyelőtti megerőszakolása és meggyilkolása után hoztak. Indiában most is nagy a düh. A nemi erőszak elleni tiltakozó tüntetésekre összegyűlt tömeg az erőszaktevők nyilvános felakasztását követeli.
A lányok 14 és 16 évesek, unokatestvérek voltak. Kedd este tűntek el, és bár az egyikük apja erről azonnal bejelentést tett, amikor kiderült, hogy a kasztrendszer legalsó szintjén lévő dalitokról van szó, a rendőrök karba tett kézzel ültek reggelig, és csak ekkor indultak keresésükre. Kiderült, hogy a lányokat elrabolták a Katra melletti mezőkről, ahová azért mentek ki, mert a házukban nem volt WC. Azután, hogy megerőszakolták és megfojtották őket, a holttestüket egy mangófára húzták fel. Katra lakói a megtalálásuk után spontán tüntetésbe kezdtek, nem hagyva, hogy a rendőrök levegyék a holttesteket a fáról. A lányok elrablásának egyébként több szemtanúja is akadt, az egyikük pedig neki is ment az erőszaktevőknek, de egy pisztollyal végül elijesztették. Korábbi hírek szerint a lányok testvérek voltak. Az idősebbik áldozat a családja egyedüli gyermeke volt. Jadav a szövetségi vizsgálatról szóló javaslattal nyilvánvalóan előre menekül. Egyrészt a felhördülés miatt, másrészt viszont azért, mert korábban rengeteg kritika érte, amiért az egyik sajtótájékoztatón azzal rázta le egy újságírónő kérdését az Uttar Prades-i kormányzat nemi erőszak ellen tetet lépéseiről, hogy az újságírónőnek nem kell félnie, akkor pedig egyáltalán miért érdekli a dolog. Az egyik megerőszakolt és meggyilkolt lány apja, a családjával szegény földművelőként élő Szohan Lal szombaton azt mondta, hogy nem fogadja el az Uttar Prades-i kormányzat által kártérítésként felajánlott félmillió rúpiát (átszámítva körülbelül kétmillió forintot), amíg a Központi Nyomozó Iroda (CBI), az indiai FBI vizsgálatot nem indít az ügyben. „Nem várok igazságot egy olyan kormányzattól, amely fedezte az elkövetőket” – mondta erről Lal.Indiában 22 percenként megerőszakolnak valakit. Hatósági szemhunyásra sok példa van, és az is előfordul, hogy a rendőrök vizsgálat helyett egyszerűen eltanácsolják az áldozatot a feljelentéstől. Az Uttar Prades-i ügy az első nagy botrány, amely derékba kapja a szubkontinensnyi ország új kormányát. Naréndra Módi, a közelmúltbeli parlamenti választásokon győztes hindu nacionalista Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP) elnöke hétfőn tette le a miniszterelnöki esküt. A 63 éves kormányfő – írja a Reuters – szívesen használja a Twittert, de az Uttar Prades-i ügyben egyelőre nem szólalt meg, csak a belügyminisztere, Radzsnat Szing kért egy jelentést az asztalára a helyi hatóságok vizsgálati eredményeiről. A választáson a BJP az állami parlament 80 képviselői helyéből 73-at szerzett meg. Módi korábban mondta, hogy akar dönteni új intézkedésekről a nők védelmében, különösen vidéken, de emberi jogi szervezetek bírálata szerint konkrétumokat ezekről az intézkedésekről azóta sem tudni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez