Halott vagy meditál?

Az indiai bíróságot kérték, hogy ítéletet hirdessen egy hindu bölccsel kapcsolatban, hogy ténylegesen halott, vagy csak meditál? Ez csak egy vallási hiedelem, vagy tudományos tényen alapszik-e?

 

 

 

 

India egyik legvagyonosabb vallási vezetőjének a családja és követői folytatnak jogi vitát arról, hogy a bölcs halott-e, vagy csak egy mély meditációs állapotban van?

Őszentsége Shri Ashutosh Maharaj, a Divya Jyoti Jagrati Sansthan vallási rend alapítója- aki egy 100 millió fontra becsült birtokkal rendelkezik- januárban halt meg, fia és felesége állítása szerint.

Azonban az Ashram-beli követői megtagadták a családtól, hogy hamvasztásra vigyék a testet, mivel állítják, hogy még mindig életben van.

Jalahandar, Punjab városbéli követői szerint egyszerűen egy mély Samadhi-ba, vagy meditációba merült és lefagyasztották a testét, hogy megőrizzék, amikor felkel abból.

A testét jelenleg az Ashram-ukban egy rentábilis fagyasztóban tárolják.

A néhai – vagy élő – 70-es éveiben járó bölcs 1983-ban alapította meg szektáját, hogy hirdesse az „önébredést a világbékéig”, s hogy létrehozzon egy világot, „amiben minden egyén az igazság, igazságosság és testvériség egy megtestesítőjévé válik, az önfelismerés örökké tartó folyamatán keresztül”.

Ma a csoport több száz követővel rendelkezik és több tucatnyi nagy kiterjedésű birtokot tud magának világszerte, többek között Indiában, az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, Ausztráliában, valamint Közép-és Kelet-Európában, belefoglalva a Hayes-ben található brit központot.

Míg állítólag a vezető egy szívrohamban halt meg, addig hívei úgy hiszik, hogy csupán a meditáció egy mélyebb formájába sodródott és csak egy utat hirdet az önfelismerés felé.

Egy nyilatkozat is olvasható a csoport honlapján, mely szerint: „Őszentsége Shri Ashutosh Maharaj Ji 2014. Január 29-e óta mély meditációs (Samadhi) állapotban van”.

Egy segéde szerint, aki kérte névtelensége megőrzését, „Maharaj már volt mély meditációban. Sok évet töltött fagypont alatti hőmérsékletben a Himaláján és semmi szokatlan nincs benne. Vissza fog térni az életbe, amint érzi, hogy vissza kell térnie és addig biztosítja, hogy a teste épségben van”- mondta.

A testét egy mélyhűtőben őrzik a 100 hektáros menedékhelyén Nurmahal-ban, ahová csak néhány bölcs és szektaorvos léphet be.

Bár a Punjab-i Rendőrség megerősítette halálát, a Punjab-i Felső bíróság elutasította a jelentést és a helyi kormány illetékesei azt állították, hogy ez egy spirituális ügy és nem kényszeríthetik rá a bölcs követőire vezetőjük halálát.

A bölcs fia és felesége most keresetet nyújtott be, hogy kivizsgálják a halálának körülményeit, valamint hogy elengedjék a testét hamvasztásra.

Fia Dilip Jha (40) állítja: apja követői azért nem engedik szabadon a holttestet, mert így próbálják megőrizni az irányítást a hatalmas anyagi birodalmon, melyet kiépítettek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez