“Megtisztítom Gangesz anyánkat!”

Ezt ígérte Narendra Modi, aki Benáresznél (Varanasi), a szent városnál maga is megmártózott India szent folyójában, amely az egyik legszenyezettebb a világon. Modi miniszterelnök azt ígérte: a Gangesz öt év múlva tiszta folyó lesz.

 

 

 

 

 

Gigászi munka a Gangesz megtisztítása, hiszen a folyó 2500 kilométeren keresztül India legsűrűbben lakott területein kanyarog. India lakosságának 53%-a még mindig olyan háztartásban él, ahol nincs WC. A Gangesz vize csak a Himalájában tiszta, ahol 3000 méter magasan ered, de amint elér a sűrűn lakott területekre rögtön elárasztja a szennyvíz. A Gangesz és a többi folyó problémájával India új miniszterelnöke is tisztában van, hiszen Gujaratban, ahol főminiszter volt, már próbálkozott ezzel. Most külön víztisztasági minisztert nevezett ki.

Az új miniszter fő feladata az lesz, hogy megtisztítsa a Gangeszt. Erre öt éve van, mert akkor ünneplik Mahatma Gandhi születésének a 150-ik évfordulóját. Ezt jelölte meg Narendra Modi határidőnek a Gangesz megtisztulására. A miniszterelnök Gangesz anyánk mellett hálát adott saját édesanyjának is. Ezzel a szimbolikus gesztussal akarta kifejezni elkötelezettségét India ősi tradíciói mellett.

Mahatma Gandhi is rendszeresen megmerítkezett a Gangesz folyóban annak ellenére, hogy Dél-Afrikában született és Angliában járt egyetemre. A Gangesz megtisztítását elsőként Radzsiv Gandhi kormányfő ígérte meg, csaknem 25 éve. Őt tamil terroristák meggyilkolták 23 évvel ezelőtt, de a Gangesz azóta sem lett tisztább, pedig emberek milliói merítkeznek meg benne, sőt a vízét is isszák. Indiában évente csaknem 40 millió ember betegszik meg a fertőző víz miatt. A Gangesz megtisztítása tehát nemcsak szimbolikus gesztus, de fontos egészségügyi feladata is India új miniszterelnökének, aki megígérte: öt év múlva tiszta lesz India szent folyama.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez