Árva rabszolgák Nepálban

1,6 millió önkéntes dolgozik évente külföldön, hogy segítsen az árvákon és az elesetteken. 3 milliárd dolláros piac ez. Nepálban élelmes vállalkozók üzletet csináltak ebből. Az ő árvaházaikban a gyerekek 85%-a nem is árva- állapította meg az UNICEF. A jószándékú külföldi turisták viszont adakoznak és a tulaj, aki rabszolgának tekinti az árvákat, szépen gyarapodik.

 

 

 

 

Happy Home /Boldog Otthon/- ez egy árvaház neve Katmanduban. Nemrég a rendőrség tett ott látogatást és elvitte a tulajt.

Dorota Nvotova szlovák diáklány önkéntes munkát vállalt ebben az árvaházban. Annyira megesett a szíve a kis árvákon, hogy elhatározta, hogy szponzort keres az árvaháznak. Talált is egyet, így szerzett 150 ezer eurót. Ez igen szép summa Nepálban, ahol az emberek döntő többsége koldusszegény. Alig szedte össze a pénzt a jószívű fiatal önkéntes, máris kiderült, hogy a tulaj nem a gyerekekre akarja fordítani a pénzt, hanem saját magára. A lány nyomozni kezdett és kiderült, hogy a gyerekek döntő többsége nem is árva. Nagyon szegény vidékeken rábeszélik a családokat, hogy adják kisgyereküket egy gyerekotthonnak, ahol a kicsi jól élhet és tanulhat a fővárosban. Olykor egy kis pénzt is adnak a szülőknek, akik örülnek, ha megszabadulhatnak egy éhes szájtól.

A kicsit aztán elviszik Katmanduba, ahol gyorsan kiderül: a gyerekotthon nem más, mint árvaház, ahol nyomorúságos körülmények között tartják a gyerekeket. Ők tulajdonképp nem mások, mint rabszolga koldusok a gazda szemében. Feladatuk az, hogy rémes sorsukat ecsetelve pénzt csikarjanak ki a turistáktól.

A UNICEF is felfigyelt a dologra és felmérte az árvaházak helyzetét Nepálban. Kiderült, hogy az árvák többsége egyáltalán nem árva. Az árvaház egyáltalán nem jótékony intézmény, hanem koldus biznisz. A kis árvák ennek a rendszernek a rabszolgái. Egy anya hírt kapott gyereke szörnyű sorsáról és a fővárosba utazott. Az árvaház gazdája nem akarta kiadni neki a gyereket, végül csak akkor engedett, amikor az anya a rendőrséghez fordult.

Nepál kormánya most az ígéri, hogy lecsap a szívtelen vállalkozókra, akik “árvákat” koldus rabszolgának használják Katmanduban és más turisták által látogatott helyeken. Nepál számára a turizmus igen fontos: ebből jön a GDP 3%-a. A rendőrség most végrehajtott egy-két látványos akciót, de kérdés, hogy az árvabiznisz ettől megszűnik-e Nepálban, ahol az emberek döntő többsége a szegénységi küszöb alatt vegetál.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez