100 millió tonna vasat exportálhatnak

Ausztrál-kínai cég szerezte meg a világ legnagyobb vasbányáját Guineában. 100 millió tonna vasat exportálhatnak a  bányából, ha elkészül az óriási beruházás, melyet az ausztrál Rio Tinto és a kínai Chinalco végez majd Guineában.

 

 

 

 

A koldusszegény állam nemzeti jövedelme megkétszereződhet, ha teljes export kapacitással működik majd a bánya. Ez még odébb van, hiszen legalább négy év amíg kiépítik a 650 kilométeres vasútvonalat a bányától a tengerig. Új kikötőt is kell építeni a hatalmas vasércszállító hajóknak. A pénzügyi konstrukció sem világos. Ki mennyit fizet és mit kap ezért cserébe?

A Simandou bánya Guinea eddigi legnagyobb korrupciós ügye volt. Lansana Conté korábbi elnök nejét állítólag többmillió dollárral vesztegette meg a Rio Tinto. A zavaros ügyben végülis bírói ítélet született és a Rio Tinto bírságot fizetett a megvesztegetés miatt. Mindez nem zavarta abban Guinea mostani kormányát, hogy megegyezzen az ausztrál óriás céggel és a kínai Chinalcoval. A szerződést még jóvá kell hagynia a parlamentnek. Guineában nagyon sokat várnak a világ legnagyobb vasércbányájának üzembe helyezésétől. Legkevesebb 45 ezer jól fizetett munkahelyben reménykednek Guineában, ahol óriási a munkanélküliség.

A vasútvonal kiépítése nagy előrelépés lesz a közlekedésben, éppúgy mint az új nagy kikötőé, hiszen Guinea infrastruktúrája rendkívüli mértékben elmaradott. Li Kocsiang kínai kormányfő amikor nemrég Afrikában járt, külön hangsúlyozta, hogy Kína nagy szerepet kíván játszani az infrastruktúra fejlesztésében Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez