A király támogatja a katonai hatalomátvételt Thaiföldön

Erről beszélt a hadsereg főparancsnoka, aki a puccsot végrehajtotta a 100 milliós országban. Prayuth tábornok a béke és a közrend helyreállítását nevezte a hadsereg fő feladatának.

 

 

 

 

Az alkotmányt felfüggesztették és cenzúrát vezettek be Thaiföldön, ahol a politikai elit tagjait letartóztatták. Később Yingluck Shinawatra asszonyt, Thaiföld volt miniszterelnökét haza enegedték, de közölték vele, hogy továbbra is figyeli őt a hadsereg és nem hagyhatja el a főváros területét. Az ellenzék vezérét és híveit a főügyész idézte be: őket rendbontás miatt vonhatják felelősségre. Akár 30 ezer dollárt is fizethetnek, ha a bíróság elítéli őket lázítás miatt.

Fél éve kezdett tüntetéssorozatot az ellenzék, hogy megbuktassa Yingluck Shinawatra kormányát. Közben választásokat is tartottak, de a káosz csak egyre fokozódott. Sem a kormány, sem az ellenzék nem volt képes felülkerekedni.

Thaiföldön a vörösingesek és a sárgaingesek pártja egy évtizede küzd a hatalomért, változó sikerrel. Olykor a hadsereg is közbeszól: 2006-ban már volt egy hasonló puccs, amikor a katonák elzavarták a vörösinges kormányt. Annak élén az ország egyik leggazdagabb embere, Thaksin Shinawatra állt. A vörösinges vezér azóta is száműzetésben él, de továbbra is ő irányítja pártját, mely főként vidéken népszerű. A lázadás is úgy kezdődött fél évvel ezelőtt, hogy a vörösinges kormány, melyet a vezér húga irányított, javasolta, hogy kapjon amnesztiát a korrupció miatt elítélt Thaksin Shinawatra. Ezt a sárgainges ellenzék nem tűrhette és kitört a káosz, melynek a hadsereg vetett véget.

Mi lesz a külföldi turistákkal Thaiföldön?

Prayuth tábornok nyugalmat és rendet ígért, egyben azt is, hogy mindenkire lesújtanak, aki politikai okból tüntetni, vagy tiltakozni akar. A hadsereg főparancsnoka szerint a turisták továbbra is élvezhetik a kellemes körülményeket és rájuk nem vonatkoznak a politikai megszorítások. Persze csak akkor nem, ha távol tartják magukat a politikától Thaiföldön.

A 100 milliós ország egyik legfőbb bevételi forrása a turizmus, ezért a hadsereg mindent megtesz a kedvező feltételek fenntartására. Amerika és az Európai Unió elítélte a puccsot, de egyelőre sehol sem szólította fel a polgárokat a külügy arra, hogy ne utazzanak Thaiföldre, ahol a király jóváhagyta a katonai hatalomátvételt, mely békét és nyugalmat ígért mindenkinek, aki nyugton marad Thaiföldön.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez