Korrupció miatt lemondott a vallási ügyek minisztere Indonéziában

A mekkai zarándoklatok megszervezése körül bukkantak gyanús pénzügyekre az ellenőrök. Végül a vallási ügyek minisztere levonta a konzekvenciákat és beadta a lemondását.

 

 

 

 

 

Suryadhama Ali ettől függetlenül megmarad pártja élén. Indonézia négy iszlamista pártja közül ez az egyik legbefolyásosabb. Ez azért fontos, mert Ali Parbowo Subianto elnökjelölt egyik legjelentősebb támogatója az elnökválasztáson, melyet júliusban rendeznek meg Indonéziában. A konzervatív tábornok, Prabowo számíthat az iszlamista pártok támogatására és ez nagy szó a világ legnépesebb muzulmán államában. Persze az elnökválasztás másik esélyese sem akárki: ő Dzsakarta, a főváros kormányzója. Igen népszerű a városokban és a közvéleménykutatások szerint az első helyen áll. Júliusig még sok idő van.

A vallási ügyek miniszterének korrupciós botránya mindenesetre nem tesz jót a tábornok elnökjelöltnek sem. Mindenki emlékszik ugyanis arra, hogy Szuharto tábornok diktatúrája idején a hadsereg volt a korrupció melegágya Indonéziában. Különösen kellemetlen, hogy a hadzs, a szent mekkai zarándoklat pénzügyei körül robbant ki a korrupciós botrány.

Korábban már volt egy hasonló botrány a vallási ügyek minisztériumában. Akkor a Korán kiadása körül tapasztaltak korrupciót, de akkor még nem bukott meg a miniszter. Csak egy-két alacsonyabb rangú hivatalnoknak kellett vennie a kalapját. Most viszont már a vallási ügyek minisztere is távozni kényszerült. Ő a második miniszter, aki korrupció miatt távozik a kormányból Indonéziában, ebben a ciklusban. A sportminiszter 2012-ben bukott meg, mert különböző sportlétesítmények finanszírozása során előtérbe helyezte a saját érdekeit. A sportminiszter korrupciós pere most folyik Indonéziában, amely minden korrupcióellenes kampány ellenére a világ egyik leginkább korrupt országának számít a világon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez