“A diktátor udvari költője voltam”

Jang, a 27 éves költő a titkosszolgálat tisztje volt Észak-Koreában, amikor rendkívüli megtiszteltetés érte: poémát írhatott Kim Dzsongil megbízásából. A poéma tetszett az öregedő diktátornak. Az ifjú költő karriert csinálhatott volna Észak-Koreában, ám ő elmenekült és Dél-Koreában közzétette könyvét arról, hogy milyen is volt Kim Dzsongil rendszere.

 

“Az Úr Puskacsövének Tavasza”

Ezt a magasztos címet viselte a poéma, melyet Kim Dzsongil rendelt meg és amely teljes mértékben el is nyerte a tetszését. Az észak-koreai kommunista dinasztia középső tagja ugyanis új világképpel akarta megajándékozni a koreaiakat a fegyverszüneti vonal mindkét oldalán. A rendszert alapító diktátor, Kim ír Szen kitalálta a dzsucse eszméjét. Ez azt jelenti, hogy az országnak el kell zárkóznia a világtól és csakis a saját erejére szabad támaszkodnia. Fia, Kim Dzsongil Il kitalálta a szongun eszméjét. Mindent a hadseregnek kell kapnia, mert a nagy háború elkerülhetetlen, ezért rendelt poémát ebben a tárgykörben.

Miért épp Jangtól, a titkosszolgálat ifjú költőjétől?

Azért, mert Jang a titkosszolgálat dél-koreai ideológiai felforgatási osztályán dolgozott, vagyis ottv ahol Dél-Korea számára állítottak elő propaganda irodalmat. Ehhez ismernie kellett valamennyire Dél-Koreát, ahol persze soha sem járt.  Újságok és könyvek érkeztek ebbe az irodalmi részlegbe, ahol a Délnek szánt propagandát gyártották. Közönséges földi halandó sohasem juthat külföldi lapokhoz, vagy könyvekhez Észak-Koreában.

Akár halálbüntetést is kaphat valaki, ha dél-koreai újságot, vagy könyvet találnak nála. A diktátornak viszont olyan poéma kellett, melyet Dél-Koreában is szívesen fogadnak, sőt a poémának arról kellett meggyőznie a dél-koreai olvasót, hogy a nagy háborús készülődés Északon neki is érdeke. Kim Dzsongil az ország szűkös erőforrásait az atomfegyver-és a rakétatechnológia kifejlesztésére fordította, miközben a lakosság vidéken éhezett.

A sikeres poéma szerzőjét fogadták az uralkodói udvarban, amely egy szigorúan ellenőrzött szigeten volt. Az ifjú poéta mélységesen meghajolt, de közben mindent sasszemmel megfigyelt. Kiderült, hogy a diktátor öreg és beteg és vedeli a whiskyt. Környezetében sok a fiatal lány, akik az unokái is lehetnének. Kim Dzsongil mégis legszívesebben a kutyájával játszik.

A diktátor törpe volt, magassarkú cipőt hordott. 4-5 centis magas sarka volt a cipőnek, de még így is feltűnően alacsony volt Kim Dzsongil. Körülötte hason csúsztak a párt és a kormány vezetői, ő pedig, mint keleti kényúr észre sem vette őket. Az ifjú költő egy pillanat alatt kiábrándult a nagy Vezérből, aki Tábornoknak szólíttatta magát. Fia Kim Dzsongun így lett az Ifjú Generális.

Jelenleg ő uralkodik Észak-Koreában. Nemrég tette el láb alól a rendszer második számú vezetőjét, annak egész családjával együtt. Az ifjú költő ezt már nem várta meg: kalandos úton Dél-Koreába szökött és ott kiadta könyvét arról, hogy a diktátor udvari költője volt Észak-Koreában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez