Tudták ezt az ősi Kínában. Az angolok egy időben kínai paprikának nevezték a csilit. Indiában, ahol sok jógi szinte csak ezen élt és persze a maják is, Közép-Amerikában. Valószínű, hogy a szent emberek azért élnek oly sokáig Indiában, mert a napi kosztjuk egyik alapvető része a méregerős csilipaprika. Ez derül ki a Cell című tudományos folyóiratból, mely a dél-kaliforniai egyetem kutatását ismerteti. Eszerint a TRPV-1 proteinnek nagy szerepe van abban, hogy a fájdalmat közvetítse az agy irányába. A csili viszont gyilkolja ezt a proteint, ezért kevesebb fájdalom jut el az agyba. Minthogy a fájdalom hozzájárulhat a szervezet öregedési folyamatának a felgyorsításához, ezért a fájdalom hiánya kedvezően befolyásolja az életkort.
A csilit fogyasztó kísérleti állatok 14%-al tovább éltek, mint azok, melyek nem ettek csilit. Ezenkívül egészségesebbek is voltak: kevésbé fejlődtek ki náluk a daganatos betegségek, sőt a memóriabetegségek is kevésbé fenyegetik azokat, akik sok csilit esznek. A cukorbetegség valószínűsége is csökken.
Megvan tehát az örök ifjúság szere, melyet oly sokan kerestek? Épp a csilipaprika lenne az?
Tény, hogy Indiában, vagy Kínában, Szecsuán tartományban évezredek óta méregerős a konyha és nem ritka a hosszú életkor. A külföldiek zöme nem is tudja elviselni ezt, pedig lehet, hogy nemcsak hogy tovább élnének, de tovább lennének egészségesek is.