Személyes tér a divatban

Ez a “személyes tér ruha” segíthet megoldani a tömegközlekedés során felmerülő kínos eseteket is.

 

 

 

 

 

 A városban, a tömegközlekedési eszközökön történő utazásaink során akarva-akaratlanul is közel kerülünk az emberekhez, főleg akkor, ha tömeg van. Mindegy, hogy milyen módon, de sok esetben hozzáérünk valakihez, vagy valaki nekünk jön. Sokak számára idegenekkel létesíteni ilyen közeli kapcsolatot nagyon frusztráló lehet, sőt vannak, akik szexuális zaklatásnak vélik mindezt. Nem csak Japánban, de sok helyen olyan is előfordul, hogy valaki szándékosan közeledik így valakihez az utazás során. Ez volt a helyzet az egyik fiatal művésszel is, Kathleen McDermottal.

A merész művész, aki éppen befejezte a MFA programot HongKongban, létrehozta az úgynevezett „személyes tér ruhát”. A technológiailag továbbfejlesztett ruhadarab megakadályozza, hogy bárki is túl közel kerüljön az viselőjéhez. A motoros ruhába közelségérzékelő lett beépítve és amikor felismeri, hogy valaki belépett a személyes térbe, a műanyag állványzat kitágul a ruha körül, így egyfajta szegély kiterjeszti a személyes teret.

A ruha az úgynevezett Urban Armor második darabja, melyek célja, hogy segítse a nőket a nyilvános helyeken megfelelő személyes környezet kialakításában és annak megtartásában.

McDermott így nyilatkozott a projekttel kapcsolatban: “A sorozat részben az én ötleteim alapján jött létre. Fontosnak tartom azon ideológiákat, aggodalmakat, melyeket a nők állítanak fel, s amelyek fontosak akkor, mikor nyilvános térben tartózkodunk. Elkezdtem annak a módját keresni, hogy a nők hogyan tudnak jobban személyes teret biztosítani maguknak.”

McDermott reméli, hogy a jövőben számos olyan termék jelenhet meg, mely nyilvános környezetben segít megőrizni személyes információinkat. Úgy képzeli, hogy a jövőben bárki hozzájuthat olyan eszközökhöz, melyek segítenek ebben. Ilyen például a szennyezettséget érzékelő sál, vagy a kalap, mely érzékeli a biztonsági kamerát és bekapcsol egy infravörös blokkolót.

Bár McDermott high-tech tervezései nem oldják meg a nők azon problémáit, melyekkel minden nap szembesülnek, de a kreatív törekvés felhívja a figyelmet, többek között a szexuális zaklatásra is.

VIDEÓ

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez