“Csúnya Indiaiak” széppé varázsolják városukat

Kis önkéntes csapatok tisztogatják Bangalore utcáit. Ők a The Ugly Indians (a Csúnya Indiaiak) mozgalom önkéntesei, akik a Facebookon szerveződnek. Kezdetben 30 ezren voltak, ma már 72 ezren tisztítják az utcákat és a falakat India információs technikai fellegvárában, Bangalore-ban.

 

 

 

 

“Ha meg akarod változtatni a világot, akkor előbb saját magadat kell megváltoztatnod!”- Mahatma Gandhi mondta e bölcs szavakat, melyeket a TUI mozgalom a magáénak tekint. A TUI úgy jön ki, hogy a The Ugly Indians első betűit összeolvassuk. A modern India megalkotója nem véletlenül hangsúlyozta az egyéni és kiscsoportos önkéntes kezdeményezések fontosságát. Indiában régi hagyomány, hogy mindent másoktól, a hatalomtól várnak az emberek és ők maguk nem tesznek semmit azért, hogy kedvező változások következzenek be. Az önkéntes mozgalom tagjait viszont zavarja, hogy miközben Ázsia talán leghíresebb információ technológiai egyeteme működik Bangalore-ban, az utcák piszkosak és rendetlenek. Mindenki mindent eldobál, óvszertől üres palackokig sokminden zavarja a kulturált összképet, s akkor még nem beszéltünk a graffitikről, melyek beborítják a falakat Bangalore-ban is.

Mit tesznek ez ellen a TUI tagjai?

Minden nap kijelölnek a városban 5-6 pontot, ahol nagy a kosz és a rendetlenség. Oda vonulnak és seprűkkel és tisztítószerekkel addig dolgoznak, amíg el nem tüntetik a kínos nyomokat. Amikor vége, akkor büszkén csoportképet készítenek, melyet aztán természetszerűleg feltesznek a Facebookra, hogy mindenki lássa: lehet változtatni India egyik ősi baján a piszkon és a rendetlenségen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez