A világon mindenhol annak érdekében, hogy az emberek kapcsolataikat elmélyítsék, általában együtt isznak valamit. Azonban az alkoholfogyasztás szokásai szerteágazóak. Bemutatjuk mi a japán módi.
1.Előétel
Japánban, ha betérünk egy ivóba, először valamilyen kicsi előételt kell fogyasztanunk, melyet meg is kapunk a helyen. Ezt Toushinak, kansai nyelvjárásban Tsukidashinak nevezik. A dolog nem egyszerű, ugyanis ezt is ki kell fizetni, s nem teheted meg, hogy nem rendelsz. Olyan ivók is vannak Japánban, ahol a helyért kell fizetni.
2.Kanpai
Japánban hagyományosan először sört fogyasztunk. Mindenki egyszerre kezd el inni, a hangos „kanpai” (乾杯) elhangzása után. Ez nyers fordításban „egészségünkre”, vagy „isten-isten”. Kínában is ezt használják, ott Gānbēi-nek mondják, de írásjegyei ugyanazok.
Egyik kedvenc jelenetem a témában: VIDEÓ
3. Ételrendelés
A japánok rendszeresen fogyasztanak különböző ételeket, mondhatni sörkorcsolyát italozás közben. A legnépszerűbb a zöld szójabab (a képen látható). Van, hogy ez a Toushi is. Ilyen alkalmakon népszerűek még a sült szárnyasok szójaszósszal, a grillezett húsok, illetve a hideg tofu.
4. Ami a sör után jön
Japánban általában sörrel indítanak, aztán jöhet a többi alkoholos ital. Belép a képbe a Shouchuu (árpából, édes burgonyából, vagy rizsből készített szeszesital) és a Kakutere (Shouchuu tonikkal).
5. Végezetül jöjjön a ramen
A cégek dogozói az esti italozás után rendszerint még együtt rament fogyasztanak.
A Sake fajtái
-Japán sake (Nihonshu)
A legalapvetőbb szeszesital Japánban. Rizsborként, vagy rizspálinkaként is emlegetik. Készítése különbözik a Shoushuutól. Hidegen és melegen is fogyasztják.
-Shouchuu
Desztillált szeszesital. Magában is fogyasztják, de leginkább keverve, néha melegvízzel.
-Umeshu
Ezt általában a hölgyek fogyasztják Japánban. Ez a szilvabor, melyben a szilva szépsége a Shouchuuban egyesül.
Az alkoholfogyasztás fontos illemszabályai
Ahogy említettük korábban az alkoholfogyasztásnak a világon, de Japánban is sok módja lehet. Mi azt mutatjuk be, általában mik az üzletemberek, cégi alkalmazottak közös szokásai.
1. Ha már kevés van valaki poharában, igyekezzünk utántölteni
Ha japánokkal italozunk, mindig figyeljük a poharakat. Ha látjuk, hogy a pohárban már kevés van, töltsünk bele az üvegből. Ekkor ne azokból az üvegekből töltsünk, melyekben már kevés ital van, hanem azokból, amikben még sok. Úgy töltsük a pohárba az italt, hogy az üvegen a címke mindig jól látszódjon. Abban az esetben, ha valaki nem üveges italt rendelt, hanem poharat, korsót stb., annak elfogyása után azonnal kérdezzük meg, mit kér következőnek?
2. Ülőhely
Japánban, amikor sokan gyűlnek össze a szobában italozni, különböző szabályok érvényesek. A vendégek és az idősek az úgynevezett Kamizára, azaz azon helyekre ülnek, amik nekik vannak fenntartva. A tiszteletbeli ülőhelyek. (Mint tudjuk japán hierarchikus társadalmi rendszer van.)
A többiek az úgynevezett Shimozára ülnek. Amikor egy vállalati alkalmazott megy munkatársaival inni, ezeket figyelembe kell vennie. Nem ülhet akárhová, tisztában kell lennie azzal, hogy ki kicsoda, kinek mi a rangja és aszerint dönteni, hogy ő hová ülhet.
Általában a Kamiza a bejárattól legtávolabb eső, mindenki által jól látható hely. Ide ülnek azok is, akik a találkozók középpontjában állnak. A legközelebb eső helyek a Shimozák. Ha ebben nem vagyunk biztosak, kérdezzük meg az üzlet alkalmazottait.
Most már bárki Japánba utazik, tudni fogja az alapvető szabályait az alkoholfogyasztásnak. Vigyázzunk! Japánban 20 éves kor alatt tiltott az alkoholfogyasztás és a dohányzás.
Végezetül íme egy csodálatos japán sörreklám:
{youtube}LrambKh_pDE{/youtube}