Jogvita Radzsiv Gandhi gyilkosainak szabadonengedéséről

Joga volt-e Tamil Nadu állam főminiszterének, hogy szabadon engedje India volt kormányfőjének három gyilkosát? Ezt a kérdést feszegeti India Legfelső Bírósága, amely különben maga tette lehetővé, hogy Radzsiv Gandhi három gyilkosa több mint húsz év után szabadlábra kerüljön.

 

 

 

 

 

India akkori miniszterelnökét tamil terroristák ölték meg Tamil Nadu államban 1991-ben, amikor forrponton volt a Tamil Tigrisek lázadása Sri Lankán. Az indiai tamilok egy része azt várta India miniszterelnökétől, hogy csapatokat küld Sri Lankára, az egykori Ceylonra. Radzsiv Gandhi józan politikai vezetőként másképp döntött. Nem küldött katonákat a szigetre. Ez a döntés lett a veszte, ugyanis 26 tamil terrorista csapdába csalta Tamil Nadu állam fővárosának közelében. A tetteseket halálra ítélte a bíróság 1998-ban, majd 22 terrorista büntetését életfogytig tartó börtönre változtatták. Ők már hamarabb szabadlábra kerültek, a halálos ítéleteket sem hajtották végre.

A Legfelső Biróság idén döntött úgy, hogy három gyilkos, aki a halálsoron várakozott, immár életfogytig tartó szabadságvesztést kap 23 évvel a gyilkos merénylet után. Tamil Nadu államban a közvélemény lelkesen fogadta a döntést, mert a gyilkosokat sokan nemzeti hősnek tekintik. A főminiszter a választási kampány kellős közepén kegyelmet adott a három elítéltnek.

Vajon joga volt-e ehhez? Indiában még nem volt hasonló eset, ezért különleges jogi fórum dönt majd arról, hogy Tamil Nadu főminisztere vajon jogszerűen járt-e el? A sokvallású és soknemzetiségű országban döntő fontosságú kérdésről van szó.
Meg lehet-e ölni a helyi érdekekkel szemben döntő kormányfőt? Radzsiv Gandhi édesanyja, Indira Gandhi asszony szintén miniszterelnök volt és szintén nemzeti-vallási viszály áldozata lett. Őt a saját szikh testőre ölte meg, mert utasítást adott a hadseregnek, hogy füstölje ki a szikh terroristákat egy szent templomból, ahol védelmet kerestek.

Nem könnyű tehát a Legfelső Biróság helyzete Indiában, hiszen a sok helyi érdek állandó konfliktusban áll a központi kormány akaratával, melyet a miniszterelnök testesít meg. Ha az őt meggyilkoló terroristák nemzeti hősök egy tagállamban, akkor ez igen bizonytalan jövőt ígér India következő kormányfőjének. Nagy valószínűség szerint nem Radzsiv Gandhi fia Rahul Gandhi lesz az, hanem ellenfele, a hindu nacionalista BJP vezére, Narendra Modi.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez