ENSZ kampány a nők szexuális csonkítása ellen

Egyhetes volt az amerikai kampány vezetője, amikor szülőföldjén, Gambiában kivágták a csiklóját. Amerikában aztán rehabilitációs műtétet hajtottak rajta végre és ma boldog három gyermekes családanya. Ban Ki Mun ENSZ főtitkár szerint a szexuális csonkítás az emberi jogok megsértése.

 

 

 

 

 

“Az Egyesült Államokban 228 ezer olyan nő él, akin végrehajtották a szexuális csonkítást.”- hangzott el azon az ENSZ rendezvényen, amely világméretű kampányt indít a szexuális csonkítás ellen. Az ENSZ főtitkára Nafissatou Diopot bízta meg a világkampány irányításával. Az UNICEF munkatársa elmondta, hogy a szexuális csonkítás egyszerre egészségügyi és emberjogi probléma. A lányokat többnyire meg sem kérdezik a kínos műtét előtt.

Sok afrikai és ázsiai országban úgy tartják, hogy a lányoknak nincs esélyük arra, hogy férjet találjanak, ha nem vágták ki a csiklójukat. A kínos műtétet a nők több mint 90%-án elvégzik olyan országokban, mint például Egyiptom, vagy Szomália. Fanatikus dzsihád szervezetek ezt vallási előírásnak tekintik, holott Mohamed próféta sehol nem beszélt erről. A kairói teológiai főiskola, amely a legtekintélyesebb az iszlám jog ügyében, elítélte a szexuális csonkítást. Egyiptomban vidéken mégis minden lány számára kötelező ez, még a keresztények sem jelentenek kivételt.

Az Egyesült Államokban 1996 óta törvény tiltja a szexuális csonkítást, Nagy-Britanniában az iskolákban felvilágosító kampányt tartanak, amely rávilágít a kínos műtét egészségügyi kockázataira. Afrika és Ázsia muzulmán többségű országaiban a csikló kivágása hétköznapi gyakorlat: ezért emelte fel a szavát az ENSZ és személyesen Ban Ki Mun főtitkár, aki szerint a szexuális csonkítás az emberi jogok megsértését jelenti.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez