120 millió dollárt követel a menyecske

“Semmi szexet nem kaptam a férjemtől több mint 10 éven át, viszont megkérdezésem nélkül nőül vett egy ausztrál meg egy orosz nőt!”- így vallott Sahnaz az iszlám bíróság előtt válóperében Malajziában. A külföldön pénzügyi doktorátust szerzett muzulmán menyecske 120 millió dollárt követel.

 

 

Férje Mahmud Taib, Malajzia egyik leggazdagabb embere, apósa pedig egyenesen dollármilliárdos. A kínos válóper még kínosabb következményekkel járt: a korrupciót vizsgáló állami bizottság megkezdte a nyomozást a család ellen. Honnan van ilyen sok pénze a Taib családnak? Talán nem abból, hogy a 77 éves családfő több mint harminc éven át Sarawak főminisztere volt?

Sarawak, amely Malajzia Borneo szigetén fekvő részét jelenti, gazdasági és politikai értelemben is létfontosságú a központi kormánynak. Malajzia olaj-és gázkitermelésének döntő többsége innen származik. A központi kormány soha nem igazán firtatta, hogy a főminiszter családja mennyit profitál ebből. Taib politikai támogatása nélkül Najib Razak kormányának nem lenne többsége a parlamentben, ezért a korrupciós vizsgálat ugyancsak akadozva halad.

Időközben történt egy és más: Taib papa nyugdíjba ment. Immár nem főminiszter, hanem csak kormányzó. Malajziában a valóságos hatalom a főminiszter kezében van. A Bloomberg amerikai ügynökség feltette a dollármilliárdosok listájára Taib papát, a nyugalmazott főminisztert. Erre már ráharapott a sajtó is: a korrupciós vizsgálat felgyorsult.

“Be akarják feketíteni a nevemet!”- panaszkodott Taib papa, akinek a kegyelemdöfést a menye adta meg. 120 millió dollárt követel a családon, amely valószínűsíti azt, hogy a Bloomberg nem tévedett nagyot, amikor a dollármilliárdosok listájára helyezte a Taib családot. Megkapja-e a muzulmán menyecske a kért 120 millió dollárt?
Rábizonyítják-e a korrupciót az apósra, a nyugdíjas főminiszterre?

A választásokra készülődő Malajziában aligha kell ennél jobb téma a sajtónak, amely felrójja a hatalomnak, hogy egy ellenzéki képviselőt törvény elé idéz egy szatirikus videó miatt és közben elnézi, hogy a Taib család gyanús pénzügyeit csak igen lassan vizsgálja ki a korrupcióellenes állami hivatal Malajziában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez