Lázítási vád egy szatirikus videó miatt

Három évre börtönbe csukhatnak egy parlamenti képviselőnőt Malajziában egy 11 perces szatirikus videó miatt. Az ellenzéki honanya az ellentmondásos malajziai viszonyokon viccelődik, de az iszlamista pártok fel vannak háborodva.

 

 

 

 

A szatirikus videó, amely Malaysia furcsaságain viccelődik a Ló évében, a kínai közösség számára készült, melyhez Teresa Koh képviselőnő is tartozik. Ők alkotják Malajzia legnagyobb kisebbségét, amely meghatározó szerepet játszik az ország gazdasági életében. Jóval kevésbé vallásos, mint a maláj többség, melynek egy része a saria bevezetését sürgeti egy olyan országban, ahol csak a lakosság kétharmada muzulmán.

A kínaiak buddhisták, vagy keresztények. Muzulmán csak elvétve akad közöttük. Malajziában viszont meghatározó a vallás és a nemzetiség. Az alkotmány szerint a muzulmán vallású maláj többség előjogokat élvez a kisebbségekkel szemben. Például fontos állami tisztséget csakis ők tölthetnek be. A többiek: kínaiak, indiaiak stb. bevándorlónak minősülnek annak ellenére, hogy az őseik már több generáció óta Malajzia területén éltek. A brit birodalom hozta létre a furcsa nemzetiségi és vallási összetételű országot, amely örökölte az angol jogrendet is. Ezt azonban az iszlám szellemében folyamatosan módosítják.

Ezért előfordulhat, hogy a vicces videó miatt csakugyan börtön fenyegessen egy képviselőnőt, akit lázítással vádolnak, mert nevetségessé tett egy-két anomáliát Malajziában, ahol a muzulmán maláj többség mind kevésbé toleráns a más nyelvű és más vallású kisebbségek iránt. A kínai képviselőnő egyelőre csak mulat a dolgon, mert szerinte ez csak politikai színjáték, melynek célja az ellenzék megfélemlítése. Malajzia egy korábbi kormányfője úgy tette lehetetlenné fő vetélytársát, hogy szodómiával vádolta őt.

A szerencsétlen ellenfél börtönbe is került. Később aztán tisztázódott, hogy a vád hamis volt és az ellenzéki politikus kiszabadult. Malajziában mindenki megtanulhatta: a hatalom nem viccel, ha úgy érzi létérdekeit fenyegeti veszély a soknemzetiségű és sokvallású országban.

{youtube}JtsRcId70bk{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez