Több mint 200 ezer depressziós követ el öngyilkosságot

A Metro újság 35 éves főszerkesztője öngyilkos lett. Az ok: depresszió. A hír egész Kínát megrázta, hiszen sikeres emberről volt szó. Miért?- ezt találgatja mindenki, miközben egyre több a depressziós a Mennyei-Birodalomban.

 

 

 

 

Hiteles statisztika Kínában a depresszióról nincs, hiszen Mao elnök idején tagadták, hogy a szocialista paradicsomban ilyesmi egyáltalán előfordulhatna. Nem Mao elnök találta ki az elmebetegség tagadását, ez régi kínai tradíció. Csak mostanában döbben rá a társadalom: nemcsak fizikai, de mentális betegségek is léteznek.

Miért lesz öngyilkos egy látszólag sikeres művész, újságíró, üzletember, vagy épp kormányhivatalnok? Régebben az volt a nem is alaptalan közvélekedés a kommunista párt által kormányzott Kínában, hogy az lesz öngyilkos, akit a hatalom arra kényszerít. A gyorsan modernizálódó országban mostanában kiderült, hogy nemcsak azok lesznek öngyilkosok, akiket épp az a veszély fenyeget, hogy leleplezik korrupt ügyleteiket.

Sikeres emberek is búcsút mondanak e világnak, mert depresszióba esnek és hirtelen nem találják az élet értelmét. Európában, vagy Amerikában pszichiáterhez, vagy más szakértőhöz fordulnak az emberek, de Kínában ez még nem jellemző. A depresszióban szenvedők szégyellik magukat és elzárkóznak a családjuktól és a világtól, majd gyakran megölik magukat.

Gyakran igen értékes emberekről van szó, akiknek az idő előtti halálával a társadalom is sokat veszít- döbbentek rá Pekingben, ahol most felvilágosító kampányt indítottak. Arról győzködik az embereket, hogy a depresszió betegség, amely nem szégyellni való és melyet gyógyítani lehet. A Mennyei-Birodalomban pragmatikusak a vezetők: tudják, hogy egy kampány nem tesz csodát, de legalább azt szeretnék elérni, hogy ne növekedjen drámai ütemben a depresszió következtében öngyilkos emberek száma.

A cél most az, hogy megálljanak évi 200 ezer depresszió miatt elkövetett öngyilkosságnál és ne növekedjen ez a szám drámai mértékben, a világon a legdinamikusabban fejlődő nagyhatalom, Kína 1,4 milliárd polgára körében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez