Mit tenne Kína, ha összeomlana Észak-Korea?

Akciótervet dolgozott ki Kína arra az esetre, ha összeomlana az észak-koreai rezsim és válság alakulna ki a szomszédos országban. A kiszivárgott dokumentumok szerint Pekingnek ebben az esetben több észak-koreai vezetőt is őrizetbe kéne vennie, és menekülttáborokat kellene felállítania a határon a lehetséges zavargások miatt.

Kiszivárgott az a részletes vészterv, amelyet Kína dolgozott ki az észak-koreai rezsim összeomlásának esetére – közölte a Telegraph, amely szerint a dokumentumokat japán lapok és hírügynökségek tették közzé. Magának a tervnek a létezése a beszámoló szerint azt sugallja, hogy Pekingnek kétségei lehetnek Kim Dzsongun kormányának tartósságával kapcsolatban.

A terv szerint meg kellene védeni minden olyan magas rangú észak-koreai katonai vagy politikai vezetőt, akik az egymással szemben álló hazai csoportosulások vagy más katonai erők célpontjává válhatnak.

A dokumentumok szerint Kínának őrizetbe kellene vennie több észak-koreai vezetőt is, akiket specális táborokban helyeznének el, hogy egyrészt megfigyelhessék őket, másrészt pedig megakadályozhassák őket abban, hogy újabb katonai akciókat irányíthassanak vagy részt vehessenek a kínai érdekeket sértő más akciókban.

A jelentés szerint “külföldi erők” is szerepet játszhatnak egy olyan esetleges incidensben, amely Észak-Korea belső ellenőrzésének összeomlásához és milliónyi menekült megindulásához vezethet. A legtöbben feltehetően a szomszédos Kínát választhatnák, Pekingnek pedig menekülttáborokat kellene felállítani a határon – legalábbis a vészterv feltevései szerint.

A Telegraph által idézett szakértők szerint nem meglepő, hogy Kínának lehet ilyen vészterve – vélhetően az USA és Dél-Korea is kidolgozott ehhez hasonló forgatókönyvet -, a kiszivárogtatás időzítése viszont nem lehet véletlen. Peking nemrégiben alig titkolt rosszallását fejezte ki az újabb tervezett észak-koreai nukleáris teszt miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez