Az indiai képviselőjelöltek között veszélyes bűnözők is vannak

Az indiai parlamenti választások képviselőjelöltjei közül több mint 1200 áll bűnvádi eljárás alatt. Egyebek mellett nemi erőszak, emberrablás, zsarolás, vagy éppen emberölés miatt kell felelniük – derült ki az indiai Demokratikus Reform Társasága adataiból.

Az ahmedábádi székhelyű civil szervezet szerint India nagy részén az erőszak és politika elválaszthatatlan egymástól. A politikai pártok a helyi maffiával szövetkezve igyekeznek megfélemlíteni riválisaikat.

Az indiai törvények csak azokat tiltják el politikai hivatal viselésétől, akik ellen jogerős ítélet van érvényben, a bíróságok túlterheltsége miatt azonban sokszor évekig, sőt évtizedekig is eltarthat, míg egy ügy eljut eddig a szakaszig.

A társaság jelentésében példaként említették Atik Ahmed Uttar Prades-i képviselőjelöltet, akinek bűnlastromán többtucatnyi bűncselekmény, köztük politikai ellenlábasának meggyilkolása szerepel. A politikus 18 hónapig volt börtönben, ahonnan óvadék ellenében szabadult.

A társaság tudomása szerint az észak-indiai államot kormányzó Szamadzsvadi Párt képviselőjét még egyszer sem ítélték el, és a politikus tagadja az ellene felhozott vádakat. Umes Szinha, a helyi választási bizottság vezetője azt mondta: a jelöltek háttere miatt az India legnépesebb államának számító Uttar Pradesban tizenöt választókörzetből tízben rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek érvénybe a szerdai választások miatt. A rendőrök fegyvereket koboztak el és folyamatosan rajta tartják szemüket a köztudottan politikusokhoz kötődő bűnbandák tagjain.

Indiában a több szakaszban zajló választások biztonságos lebonyolítását országszerte rendőrök és katonák százezrei próbálják szavatolni. Az 545 tagú alsóházat (lok szabha) választják újra, a szavazás utolsó fázisát hétfőn tartják, az eredmények május 16-án várhatók.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez