Keresztény templom és szobor rombolás a kínai Jeruzsálemben

Óriás daruk segítségével távolítottak el keresztény szobrokat a zarándok útról, mely egy hegy oldalában kanyarog Vencsou városában, melyet a kínai Jeruzsalemnek neveznek. Egy katolikus templom lebontását is megkezdték mondván: illegális építkezésről van szó.

 

 

 

Ilyen átfogó akcióra a kínai keresztény szimbólumok ellen már régen nem került sor. A hatóságok kezdetben azt ígérték, hogy mindenről tárgyalni lehet, majd aztán jöttek a munkagépek és megkezdődött a pusztítás. Néhány keresztény hívő könnyekkel a szemében énekelt zsoltárokat a kínai Jeruzsálemben, ahol francia jezsuita szerzetesek kezdték el a hitterjesztést évszázadokkal ezelőtt.

A Húsvét utáni keresztényellenes akció a kínai Jeruzsálemben nyilvánvalóan felsőbb parancsra történt. Pekingben az elmúlt napokan több fontos tanácskozást is tartottak és ezeken a belbiztonság volt a fő téma. Hszi Csinping államfő, aki a kormányzó kommunista párt belbiztonsági főnöke is, hangsúlyozta a vallások szerepét a szeparatizmusban és a terrorizmusban. Ez nyilvánvalóan elsősorban nem a kereszténység ellen irányult, hiszen a keresztény kisebbséggel kapcsolatban ilyen vád fel sem merülhetett.

Az iszlámmal és a buddhizmussal kapcsolatban azonban igen. Pekingben úgy gondolják, hogy az iszlám imámok és a buddhista boncok kiemelkedő szerepet játszanak az ujgur és a tibeti szervezkedésekben. Minthogy a vallások ügyeivel egy központi hivatal foglalkozik Pekingben, nem kizárt, hogy a keresztény szimbólumok elleni fellépés ezzel függhet össze. A hatóságok immár új, keményebb vonalat képviselnek minden vallással szemben függetlenül attól, hogy az milyen belbiztonsági kockázatot jelent.

Ferenc pápa idén Ázsiába látogat és voltak olyan remények, hogy talán Kínába is elmegy, de ezek után ez egyáltalán nem látszik valószínűnek. Kínában mintegy 10-12 millió keresztény hívő van. Fele katolikus, fele protestáns. Katolikus egyházból kettő is van: az egyik elismeri Róma fennhatóságát, a másik nem. Ez utóbbi az úgynevezett hazafias egyház az, melyet Peking elismer.

Jelenleg sok püspöki szék nincs betöltve, mert a Vatikán és Peking közötti informális egyeztetés sem működik. A keresztény szimbólumok lerombolását elrendelő kínai kommunista vezetés minden valószínűség szerint a kapcsolatok befagyasztását akarja a Vatikánnal, hogy közben teljesen az uralma alá hajthassa azt a kis katolikus közösséget, amely elismeri Róma felsőbbségét a kínai katolikus egyház felett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez