India megelőzte Japánt – Ázsia második gazdasága lett

Ez derül ki a Világbank friss jelentéséből, amely vásárlóerő alapján hasonlítja össze az országokat. Eszerint az USA továbbra is az első, Kína a második, India viszont feljött a harmadik helyre, megelőzve Japánt.

 

 

 

A most folyó indiai választásokon nagy figyelem kíséri ezt a Világbank jelentést, hiszen a gazdaság jövője a legfontosabb kérdés, melyet a 814 millió választó eldönthet. Narendra Modi, a BJP jelöltje átfogó gazdasági reformot ígér, Thatcher asszony módjára. Ez manapság népszerű Indiában, ahol lelassult a gazdasági növekedés, nőtt viszont az infláció és az államadósság. A régóta kormányzó Kongresszus Párt millió korrupciós botrányba keveredett.

Kína és India előretörés persze csak viszonylagos, hiszen mindkét állam jóval népesebb, mint az USA, vagy Japán. Egy főre számítva tehát messze elmaradnak a fejlettebb országoktól. Ennek ellenére figyelemre méltó, hogy az 1,4 milliárd lakosú Kína és az 1,2 milliárd lakosú India jóval gyorsabban fejlődik, mint az USA, Japán, vagy épp az Európai Unió.

Így szerepük és súlyuk mindenképp megnövekszik a globális gazdaságban és a diplomáciában is. Ázsia néhány más országa is hasonló eredményeket produkált és produkál, mint például a 240 milliós Indonézia, amely a következő tíz év egyik kistigrise lehet. Jelenleg még csak a tizedik a Világbank listáján, de tíz év múlva felzárkózhat Kína és India mögé, hiszen sokkal gyorsabban fejlődik, mint Japán, vagy az európai nagyhatalmak: Németország, Franciaország vagy Nagy-Britannia.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez