Tokió közelében erős földrengés

Halálos áldozatokról nem érkezett hír, és szökőárriadót sem kellett elrendelni, a sajtó 17 könnyebb sérültről számolt be.

 Erős földrengés volt hétfő reggel Tokió közelében. A 6,2-es erősségű rengés középpontja a japán fővárostól mintegy 120 kilométerre délre volt, és 160 kilométer mélyen, de egyértelműen érezni lehetett Tokió központjában is. Az amerikai földtani intézet valamivel gyengébbre, 5,8-as erősségűre tette a földrengést.

Halálos áldozatokról nem érkezett hír, és szökőárriadót sem kellett elrendelni. Az NHK köztelevízió jelentése szerint Tokióban, valamint néhány szomszédos körzetben összesen tizenheten megsérültek. Többségükben idős emberekről van szó, akik közül többen a rengés miatt elestek. A földmozgást követően rövid időre leállt a metróközlekedés a fővárosban, és a gyorsvasút egyes vonalain is keletkeztek kisebb késések. A repülőtér működését nem kellett megszakítani.

A rengés a helyszíni beszámolók szerint megmozgatta a tokiói felhőkarcolókat és a központ más házait is, de azokat úgy tervezték, hogy a mostaninál erősebb földmozgásnak is ellenálljanak. Sokan álmukból riadtak fel a kora reggeli földmozgásra: hétfőn Japánban ünnep van, az emberek jelentős része tovább próbált aludni a hétköznap megszokottnál.

Japánban gyakoriak az erős földrengések. Az utóbbi idők legrosszabb emlékű katasztrófája 2011 márciusában következett be az ország északkeleti partvidékén: a kilences erősségű földrengés szökőárt okozott, súlyos szennyezést idézett elő a fukusimai atomerőműben, és összesen több mint 18 ezer embert megölt. A sajtójelentések szerint Tokióban a hétfői volt a legjobban érezhető földrengés a 2011-es óta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez