3 perces szobrászat – A különleges édesség

Az úgynevezett Amezaiku, vagyis a cukorból készült kézműves alkotások művészete egy nagyon érdekes téma, melyet szerettünk volna bemutatni minden kedves olvasónak. Ahogy említettem minden alkotás cukorból készül, tehát természetesen ehető.

 

 

 

Japánban régi idők óta különböző Matsurikon, avagy fesztiválokon, ünnepeken volt szokás ez a fajta kézművesség, vagy manufaktúra. Ezek kis standok voltak akkor, ma pedig Sendagiban megnyílt a bolt, mely Amezaiku termékekkel foglalkozik.

Nézzük meg az alábbi videókon, hogy hogyan is készülnek azon termékek, melyeket megvásárolhatunk:

{youtube}PQWr57t3BSM{/youtube}

Itt angol nyelvű magyarázat is hallható:

{youtube}qdyHH01rNj8{/youtube}

Az Amezaikuról

Ha a cukrot felmelegítjük karamellizálódik. Az Amezaikuban ezt használják ki. Amíg a cukor puha, addig lehet megformálni a különböző alakokat. Nincs sok ideje a készítőnek, hiszen 3 perc alatt a cukor megkeményedik, akkor pedig már nem lehet formázni. Gyorsan kell tehát dolgozni. Ezt a fajta kézművességet egyébként körülbelül ezer évvel ezelőtt hozták be kínaik Japánba. Először minden szobrocskát az istenek tiszteletére készítettek, később rengeteg különböző forma jelent meg.

Régen egy-egy ilyen manufaktúrában egy ember, egy nap alatt számos szobrocskát faragott ki, ami elég kimerítő fogalakozás azok árulása mellett, így az idős emberek egyre kevesebbet foglalkoztak vele. Az idősek annak érdekében, hogy szobrocskáikat drágán tudják eladni, sok esetben érdekes formák készítése közben énekelgettek, táncolgattak, s így árulták portékájukat. Még ma is szinte minden fesztiválon, ünnepen kint vannak a kis Amezaiku árusok, de az általunk ismertetett Yoshihara nevű üzlet nem csak fesztiválokon jelenik meg, de tulajdonosa állandó nyitvatartással boltot is üzemeltet. Ilyen bolt eleddig nem volt Japánban.

Bemutatjuk a Sendagiban található Amezaiku boltot: a Yoshiharát

P1010103-1024x768

P1010102-1024x768

Ahogy a képeken is látható az üzletben számok állatot ábrázoló cukorszobrocska kapható, ezenkívül az évszaknak megfelelő ötletekkel is találkozhatunk.

P1010106-1024x768

Tavasszal például mindenki sakura alakú cukrot vásárol. Mielőtt a valódi cseresznyevirág megjelenik, már élvezhetjük a rózsaszín pompát.sakuraerlrfgdskfgdkjrhge

Ezt a nyuszit Amepyonnak hívják. Ez a nyulacska igazából több funkciós, hiszen bármilyen alkalomra fel lehet használni. A képen épp születésnapi köszöntésre alkalmas darab látható, de az üzletben lehetőségünk van bármilyen alkalomra Amepyont rendelni.

amepyon dlfjidkgheruh

amepyon 2 lkfjdkrgheoig

Ha az üzletben egyéni formát rendelünk még a saját nevünket is belevésik, sőt ahogy a képen láthatjuk egyes emberek arcát is elkészítik. Ha ajándékba visszük, a barátunk igencsak meg fog lepődni. Az üzlet vezetője Yoshihara úr 14 éve foglalkozik cukorfaragással, bár az ő bevallása szerint ez nagyon kevés idő. Ő azt vallja: még mindig nagyon sokat kell tanulnia, ezért folyamatosan gyakorol.

yoshiharadfhfhfh

Ha mi is Amezaiku művészekké akarunk válni…

Talán vannak olyanok, akik szívesen kipróbálnák ezt a tevékenységet a cikk elolvasása után. Aki ellátogat az üzletbe (lehet keresni a repülőjegyet), az maga is kipróbálhatja a szobrászatot.

Az Amezaiku művészete egy rendkívül összetett dolog, hiszen egyszerre érdekes, szórakoztató, mindazonáltal finom. Ezenkívül, ha gyerekekkel látogatunk el a boltba, azok játékosan tanulhatnak kreatív művészeteket és még egy csomó hasznos dolgot. Az Amezaiku művészetének alapanyagai náluk is beszerezhetők, így bárki elindíthat egy apró manufaktúrát maga és mások szórakoztatására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez