Parlamenti választások lesznek Thaiföldön a nyáron

A thaiföldi kormány és az országos választási bizottság szerdán megegyezett: július 20-án új parlamenti választásokat tartanak Thaiföldön, hogy véget vethessenek a hónapok óta tartó politikai válságnak.

A délkelet-ázsiai országban legutóbb február másodikán rendeztek parlamenti választásokat, miután a kormányfő lemondását követelő tüntetésekre reagálva Jinglak Sinavatra miniszterelnök feloszlatta a törvényhozás alsóházát.

Március végén az alkotmánybíróság ugyanakkor érvénytelenítette a voksolást, miután az ellenzék bojkottálta a szavazás folyamatát. A thai választási törvény ugyanis előírja, hogy az egész országban ugyanazon a napon kell megtartani a voksolást, 28 déli választókerületben azonban jelöltek hiányában ezt nem tudták megtenni.

A kormányellenes tüntetők korábban megesküdtek, hogy a februárihoz hasonlóan minden választást bojkottálni fognak, amennyiben nem teljesülnek követeléseik. A tiltakozók Jinglak távozását, a Sinavatra-család politikai befolyásának megszüntetését, valamint korrupcióellenes törvényeket bevezető átmeneti kormány létrehozását követelik.

Az ellenzék azzal vádolja a kormányfőt, hogy 2006-ban megbuktatott és emigrációba vonult bátyjának, Thakszin Sinavatrának a bábja, s annak korrupciós politikáját folytatja. A tavaly novemberben kezdődött tömegtüntetéseken eddig 24-en vesztették életüket, és több százan megsebesültek. Januárban rendkívüli állapotot vezettek be az országban, de miután márciusra javult a biztonsági helyzet, a rendelkezést feloldották.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez