Avril Lavigne tagadja, hogy új videója rasszista

Avril Lavigne karrierje elején egy kedves, lázadó pop-punk imiddzsel rendelkező előadó volt, akinek egyébként első albumai is elég mély érzelmeket fogalmaztak meg. Ritkán fordult elő, hogy kritizálták dalait, az új Hello Kitty című dala azonban felkeltette a kritikusok figyelmét.

 

 

 

 Hogy őszinte legyek Avril Lavigne nekem is kedvencem volt középiskolás koromban. Szerettem a kellemes lassú dalait, melyben sokszor gyönyörű gitárszólamok voltak. Később lett igazán ismert, mikor már lázadó punk tini stílusban tetszelgett, akkoriban azonban én már más zenei stílusok felé néztem.

Jelen esetünket kielemezve arról van szó, hogy az új videó szembefordulva talán az eddigi stílussal, a japán „kawaii” (aranyos, cuki) stílust mutatja be a táncokkal, ruhákkal, színekkel, melyet sok kritikus inkább faji és kulturális gúnyolódásnak tekint, mintsem aranyoskodásnak.

Avril Lavigne pár szóban reagált ezen visszajelzésekre Twitter oldalán:

“Rasszista?? LOLOLOL! Szeretem a japán kultúrát és időm felét Japánban töltöm. Azért repültem Tokióba, hogy elkészítsem ezt a videót.”

„Kifejezetten a japán rajongóknak készült, japán koreográfiával, a klipet pedig japán rendező készítette.”

A videót megjelenése után először törölték a YouTube-ról a rengeteg negatív hozzászólás miatt, de később mégis fellelhető lett. Az énekes sztár nem igazán érti, hogy az emberek miért vádolják ezzel.

Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy bármennyire is nem tetszik az amerikai kritikusoknak, vagy nézőknek, a japán kultúra most rettentően divatos, fejlett, kiváló marketinget képvisel és rengeteg fiatal szereti. Ezt el kéne fogadniuk végre. Jelen esetünkben Avril Lavigne mutatja be, hogy mit jelent Japánban a kawaii, aranyos stílus. A sweet lolita öltözék, a sok-sok cuki kiegészítővel, a színes cukorkák stb. Ezek mind Japán rendkívül sokszínű stílusainak megnyilvánulásai, melynek feltételezhetően Avril Lavigne is rajongója. Ami kritikát érdemel talán, az mindennek a célnak a bugyuta megvalósítása. A szöveg egyszerű, néhol túloz és magát a kawaii szót próbálja meg zenei felhangokkal eladni. A klip sok helyen sztereotípiákkal érvel (fényképezőgép), mely szerény véleményem szerint fantáziátlanná teszi az amúgy teljesen jó célt. Ha Avril Lavigne meg akarta mutatni Japán iránti szeretetét, akkor picit talán erőltetetten tette azt, nem olyan jól átgondoltan, mint azt amúgy a japán előadók és cégek teszik.

{youtube}LiaYDPRedWQ{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez