Halálos áradás Afgnisztánban

Nyolcvannál is többen meghaltak, és még többen eltűntek, amikor két nap esőzést követően egy gyors áradás söpört végig Afganisztán északi, hegyvidéki részén – közölték pénteken hivatalos források.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítói szerint az áradások Dzsauzdzsán tartományban negyvenhárom, Farjábban harminchárom, Szári-Pulban pedig hat ember halálát okozták.

A hatóságok helikoptereket küldtek a helyszínre, hogy meghatározzák a természeti katasztrófa áldozatainak helyzetét és segítsenek rajtuk.

Számos települést elsodort az áradás, a lakók az épületek tetején kerestek menedéket. Dzsauzdzsán rendőrfőnöke arról számolt be, hogy eddig nagyjából kétszáz embert tudtak kimenekíteni a helikopterekkel, de sokan még mindig a háztetőkön tartózkodnak, másoknak pedig nyoma veszett.

A Türkmenisztánnal szomszédos Farjáb tartomány kormányzója szerint a halottak száma tovább emelkedhet. “Több mint kétezer házat teljesen lerombolt az áradás” – tette hozzá a politikus, miközben az eső továbbra is zuhog a térségben.
Szári-Pulban tucatnyi ember tűnt el, a víz pedig tönkretette a szántóföldeket és a gazdaságokat. Afganisztán északi részén meglehetősen gyakoriak a gyors áradások a tavaszi esős évszakban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez