Kilenc halott az indiai választáson

Öt katona és három számlálóbiztos halt meg a keleti Jharkand államban, amikor maoista fegyveresek megtámadták buszukat. Karmírban egy ember meghalt és négy megsebesült, amikor egy választási buszt támadás ért.

 

 

 

 

814 millióan szavaznak hat hét alatt Indiában. A tét nagy a sokvallású és soknemzetiségű országban, a Kongresszus Párt 10 éve kormányoz már. Vajon képes lesz-e leváltani India első számú politikai dinasztiáját Narendra Modi? A nacionalista BJP vezére Benáreszben indul, a hinduk szent városában. Ez nyilván népszerű választás a hindu többség szemében, de aggodalmat válthat ki a nemzeti és vallási kisebbségek között. Modi Gujarat állam főminisztere már régóta és ebben az államban gyakoriak a muzulmánellenes pogromok. Ez aggasztja a 150 milliós muzulmán kisebbséget.

A Kongresszus Párt, melyet India első számú politikai dinasztiája vezet már évtizedek óta, épp a különböző vallású és nemzetiségű indiai polgárok harmonikus együttélését hirdeti. India első miniszterelnöke, Dzsavaharlal Nehru is ezt hirdette már, most dédunokája kampányol ezzel a programmal. Kérdés, hogy elég lesz-e ez a Kongresszus Pártnak, mely kormányzása idején számos korrupciós botrányba keveredett. Épp ez adhat esélyt a harmadik erőnek: az AA párt a korrupcióellenes harcot tűzte zászlajára.

Vezére, Arvind Kejriwal nyert is nemrég Delhiben, de azután lemondásra kényszerült. A Nagy Seprű pártja vidéken nem nagyon ismert, márpedig ott dől el a választás, méghozzá a kasztrendszer alapján.

Narendra Modi, a BJP vezére, aki a legesélyesebb a kormányfői posztra, gazdasági fellendülést ígér ultraliberális programmal, amely Thatcher asszonyt idézi. Kérdés, hogy India 814 millió választópolgára számára ez mennyire vonzó program? Az emberek többsége Indiában sem a programok szerint választ, hanem a helyi érdekek és a személyes szimpátia alapján.

Így hát a kérdés az, hogy a jeles dinasztia ifjú tagja Rahul Gandhi, avagy az ellenzéki vezér Narendra Modi nyeri-e el a választok bizalmát a világ legnagyobb demokráciájában, ahol egyetlen napon kilencen haltak meg a választásra vigyázó katonák és számlálóbiztosok közül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez